Wüst wint goud, zilver voor Leenstra

Foto: ANP

Ireen Wüst heeft bij de wereldbeker schaatsen in Erfurt toegeslagen op de 1500 meter. Met een tijd van 1.55,66 schreef de kopvrouw van Justlease.nl de schaatsmijl op haar naam. Daarmee bleef ze net boven haar eigen baanrecord (1.55,61), Het was haar 21e wereldbekerzege op dit onderdeel en haar 31e in totaal op individuele nummers.

Marrit Leenstra eindigde als tweede in een tijd van 1.55,75. De Noorse Ida Njatun behaalde brons met 1.56,66. Leenstra pakte vrijdag op de 1000 meter ook al zilver, toen achter Jorien ter Mors.

Wüst kon een succesje in de aanloop naar de Winterspelen, volgende maand in Zuid-Korea, goed gebruiken. De 31-jarige Brabantse, die in het eerste deel van het seizoen nogal worstelde met haar gezondheid, behaalde in Erfurt haar eerste wereldbekerzege van het seizoen. Ze eindigde vrijdag op de 1000 meter tot haar grote ergernis nog op de vierde plek (1.16,22).

Grote afwezige in Erfurt was Miho Takagi. De Japanse schaatsster won de eerste vier wereldbekerraces op de 1500 meter en is bij de Winterspelen komende maand in Zuid-Korea de grote favoriet voor olympisch goud. Ter Mors wist zich op deze afstand niet te kwalificeren en kan derhalve haar olympische titel niet verdedigen.

Europees kampioene Lotte van Beek, die met Wüst en Leenstra wel aan de olympische schaatsmijl mag deelnemen, sloeg de schaatsdriedaagse in Duitsland over.