Froome vraagt geen ‘voordeel van de twijfel’

Foto: ANP

Chris Froome heeft bij zijn eerste optreden dit jaar begrip gevraagd voor zijn situatie. De Britse wielrenner is afgelopen najaar tijdens de door hem gewonnen Ronde van Spanje betrapt op een te hoge waarde van het verboden salbutamol in zijn lichaam en moet zich daarvoor verantwoorden bij de internationale wielrenunie UCI. ,,Ik weet dat ik niets verkeerds heb gedaan. We zitten nu middenin het proces om dat te bewijzen”, zei de viervoudig Tourwinnaar bij de start van de Ruta del Sol in het Spaanse Mijas.

Er was veel kritiek, ook vanuit het peloton, op zijn deelname aan de rittenkoers. Zelfs UCI-baas David Lappartient vond dat Sky de renner beter aan de kant houdt zo lang er geen uitspraak is. ,,Er is niemand die meer hoopt op een snelle oplossing dan ik. Ik vraag van niemand het voordeel van de twijfel. Het enige wat ik wil, is een eerlijk proces. Helaas kan ik in het openbaar niet veel over mijn zaak zeggen. Dit had altijd een vertrouwelijke zaak moeten blijven.”

Froome zei behalve kritiek ook steun te hebben gehad. ,,Ook van andere renners. Er is veel verkeerde informatie naar buiten gekomen, denk ik. En er komen veel opinies van mensen die het proces niet begrijpen. Ik geloof dat, als alle feiten er zijn, de mensen mijn kant van het verhaal zullen snappen.”

Hij sprak ook nog kort over zijn doelen voor dit jaar. ,,Ik ga naar de Giro en naar de Tour om in beide zo goed als mogelijk te presteren. Ik wil in mijn beste vorm aan de start van de Giro verschijnen.”