Langebaanschaatsers moeten plakken pakken

Foto: ANP

Na twee wedstrijddagen zonder gewonnen medailles op de 500 meter is het voor de Nederlandse langebaanschaatsers tijd om weer eens op het podium te belanden. De kansen daarvoor zijn woensdag bij de Winterspelen in Zuid-Korea zeker aanwezig. Op de Gangneung Oval wordt de grote finaledag van de ploegachtervolging gehouden. Zowel de mannen als de vrouwen werken eerst de halve eindstrijd af, gevolgd door de races om brons en goud.

Nederland heeft op de achtervolging een reputatie hoog te houden. Zowel bij de mannen als vrouwen verdedigt Oranje de olympische titel. Bij de WK afstanden vorig jaar op de Gangneung Oval zegevierden beide Nederlandse teams eveneens.

Voor Ireen Wüst is het een extra speciale dag. De 31-jarige Brabantse begint aan laatste olympische wedstrijddag in haar schitterende loopbaan. Ze kan haar zesde olympische titel winnen. Daarmee zou Wüst definitief de ‘GOAT’ (‘Greatest Of All Time’) van het olympische vrouwenschaatsen zijn.

De vrouwen beginnen om 12.00 uur aan hun race in de halve eindstrijd tegen Verenigde Staten. De mannen zijn om 12.28 uur aan de beurt voor hun krachtmeting met het sterke Noorwegen. De finales om goud zijn om 13.58 uur (vrouwen) en 14.17 uur (mannen).

In het alpineskiën staat de afdaling voor vrouwen op het programma. Voor Lindsey Vonn is het alles of niets. De 33-jarige Amerikaanse, met 81 wereldbekerzeges de meest succesvolle skiester ooit, wil op haar favoriete onderdeel voor de tweede keer olympisch kampioen worden. Vonn moest eerder bij Pyeongchang 2018 op de super-G genoegen nemen met de zesde plek.