Mannenploeg buiten olympische finale

Foto: ANP

De Nederlandse mannenploeg heeft het bij de Winterspelen in de halve finales van de olympische achtervolging niet gered. Het schaatstrio van Oranje moest in Gangneung buigen voor Noorwegen. Na acht rondjes was het verschil 1,38 seconden: 3.37,08 (olympisch record) tegen 3.38,46.

Namens het onttroonde Nederland verschenen Sven Kramer, Jan Blokhuijsen en Patrick Roest in de baan. Voor Noorwegen kwamen Havard Bøkko, Simen Spieler Nilsen en Sverre Lunde Pedersen in actie.

Nederland rijdt later op woensdag in de strijd om het brons tegen Nieuw-Zeeland. Noorwegen schaatst tegen Zuid-Korea om goud.

De Nederlandse ploeg ging matig van start en kon daarna de achterstand niet meer goedmaken. Het kleinste verschil was iets over de helft nog maar 0,06 seconde, maar daarna liep de marge toch weer op. Een materiaalprobleem bij Blokhuijsen, die na de start een veertje verloor van zijn klapschaats, veroorzaakte te grote problemen voor een succesvolle eindspurt.

Koen Verweij moest toekijken. De Noord-Hollander, die in Zuid-Korea met smart wacht op zijn topvorm, was maandag in de kwartfinales de zwakke schakel. Oranje reed na een rommelige rit nog wel de tweede tijd (3.40,03), achter Zuid-Korea (3.39,29).

Kuiper besloot na een dagje bedenktijd de drie olympische kampioenen van Sotsji 2014, die gezamenlijk nog ongeslagen zijn, uit elkaar te halen. De Friese coach vond dat Roest na zijn fraaie tweede plek op de olympische 1500 meter een kans verdiende. Kuiper zou het van het verloop van de halve finale tegen Noorwegen laten afhangen of hij Roest voor de afsluitende medaillestrijd zou laten staan, of dat hij Verweij nog een herkansing zou geven.