Nuis: valse start heeft me gered

Foto: ANP

Kjeld Nuis is Ole Hermann Sorli eeuwig dankbaar. De Noorse starter floot de Nederlander op de olympische 1000 meter terug omdat hij met zijn schaats net over de lijn stond. Had hij dat niet gedaan, was Nuis naar eigen zeggen vermoedelijk geen kampioen geworden.,,Toen ik mijn schaats bij de start in het ijs schopte, voelde ik dat dit niet mijn race werd. Ik stond gewoon niet lekker. Ik voelde het ‘breken’ onder mijn voet. Ik dacht: dit is niet best”, legde Nuis in de Gangneung Oval uit. ,,Misschien dat ik door dat breken iets naar voren gleed en over de lijn kwam met mijn schaats. Godzijdank gaf hij daardoor een valse valse start. Dat was echt top.”

Bij de tweede keer ging het goed, al verliep de race van de geboren Leidenaar niet vlekkeloos. ,,Ik dacht: als ik doe wat ik moet doen, dan win ik. Maar dat deed ik vandaag niet. Dit was de meest stressvolle rit van heel het jaar, misschien wel van heel mijn leven. Het was uiteindelijk genoeg. Dat is het enige dat telt”, aldus Nuis, die vier honderdste van een seconde rapper was dan de Noor Havard Lorentzen. ,,Na de finish zoek je naar het cijfer 1 achter je naam. Daar verscheen-ie. Ik was zo blij. Het kan niet meer stuk.”

Bij de wissel dreigde het nog even mis te gaan. Mika Poutala, de Finse tegenstander van Nuis, kon het tempo niet bijbenen. Nuis, die eerder goud won op de 1500 meter: ,,Op de kruising keek ik, maar Mika kwam maar niet. Op een gegeven moment zat hij naast mij. Ik dacht: ik blijf aan de buitenkant, want ik heb meer snelheid. Toen ging het goed. Hij heeft mij daarbij wel geholpen door niet gelijk ‘uit te waaien’. Anders was ik in de problemen gekomen. Daar ben ik hem zeker dankbaar voor.”

Jac Orie ging compleet uit zijn dak. De trainer vond de zege extra knap omdat Nuis was ingedeeld in de laatste rit. ,,Jac heeft mijn schouder helemaal blauw geslagen. ‘Dit is zo fucking knap’, zei hij tegen me. Ik heb mezelf tegenwoordig helemaal onder controle en kon mezelf snel ‘resetten’. Ik raakte na die valse start niet in paniek. Ik was er echt lekker mee bezig.”