Orie houdt hart vast bij recordpoging Nuis

Foto: ANP

De snelheidsrecordpoging van ‘schaatskoning’ Kjeld Nuis eind deze maand op een meer in Zweden roept gemengde gevoelens op bij zijn trainer Jac Orie. ,,Er zitten zeker risico’s aan en dat is niet leuk, soms zelfs een beetje eng”, bekent de succescoach van Team LottoNL-Jumbo.

,,Maar het past wel bij hem. Na de Winterspelen kun je dit soort extra dingen verwachten, ook uit commercieel oogpunt. Als je diep in mijn hart kijkt, zeg ik: ‘moet dit nou?’ Maar aan de andere kant, je kunt die jongen ook niet opsluiten in een glazen stolp.”

Nuis, tweevoudig olympisch kampioen (1000 en 1500 meter), wil met hulp van onder meer zijn sponsor Red Bull een snelheidsrecord neerzetten. Dat dient te gebeuren achter een auto met windscherm op een rechte baan van circa 1500 meter. ,,Ik heb Kjeld hiervoor toestemming gegeven, ook omdat de veiligheidsmaatregelen vrij goed zijn. Als hij op topsnelheid onderuitgaat, komt hij onderweg verder geen obstakels tegen. Dan houdt hij er hooguit wat brand- en schaafwonden aan over. Maar nogmaals, voor mij hoeft het niet.”