Fraile grijpt dagzege Romandië, Roglic leider

Foto: ANP

De Spaanse wielrenner Omar Fraile heeft de eerste etappe in de Ronde van Romandië op zijn naam geschreven. De renner van Astana won de eindsprint van een grote groep die vooraan was overgebleven na een heuvelachtige etappe door de Jura van Fribourg naar Delémont (166 km). De Italiaan Sonny Colbrelli spurtte naar de tweede plaats en de Portugees Rui Costa werd derde.

De Sloveen Primoz Roglic van de Nederlandse ploeg LottoNL-Jumbo nam de leiderstrui in de Zwitserse rittenkoers uit de WorldTour over van Michael Matthews. De Australische kopman van Team Sunweb, dinsdag winnaar van de proloog, moest lossen op de laatste col en verloor meer dan 5 minuten. Roglic heeft in het algemeen klassement dezelfde tijd als de Australiër Rohan Dennis, de Brit Geraint Thomas is de nummer drie op 4 seconden.

Marco Minnaard kleurde de koers voor een groot deel. De Nederlander van de Belgische ploeg Wanty was een van de vijf vluchters die tot diep in de koers op avontuur waren. Minnaard kwam op alle heuvels als eerste boven en pakte daarmee de bergtrui. Hij ging er op de laatste beklimming vandoor met medevluchter Alexis Gougeard, maar het duo kon de achtervolgende groep niet voorblijven, ook al probeerde Fransman Gougeard het nog heel even in zijn eentje.

In de eerste groep zaten ook Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo) en Richie Porte (BMC), de winnaar van vorig jaar. De Ronde van Romandië vervolgt donderdag met een licht heuvelachtige rit over 174 kilometer van Delémont naar Yverdon-les-Bains.