Van Emden blij met tijdritparcours

Foto: ANP

Met een glimlach keerde Jos van Emden maandag rond de middag terug in het hotel. De geboren Schiedammer had net het tijdritparcours van de zestiende etappe in de Giro verkend en concludeerde dat er best kansen voor hem liggen. ,,Maar ik ga nu niet roepen dat ik even de tijdrit zal winnen. Ik heb in het verleden nog geen tien van dit soort ritten gewonnen. Rohan Dennis en Tom Dumoulin lijken me meer de favoriet’’, zo bleef de renner van LottoNL-Jumbo bescheiden.

Al voor de start van de Ronde van Italië in Israël liet Van Emden zich ontvallen dat het 34,2 kilometer lange traject tussen startplaats Trento en Rovereto hem wel zou bevallen. ,,Zonder het te hebben gezien toen, hè. Ik ging af op de mening van ploegleider Grischa Niermann, maar nu ik het parcours heb gezien, ben ik wel tevreden. Het is niet helemaal vlak. Zo’n tien kilometer voor de finish zit er een klimmetje in, dat wel iets steiler is dan ik had verwacht. Daarvoor is het gewoon keihard door de vallei knallen.

,,Maar ik mag me dan niet helemaal opblazen voordat ik aan die heuvel begin, want dan is het over en uit. Ik móet dat klimmetje fatsoenlijk over geraken. En dat is nogal eens een probleem voor mij: de race indelen. Ik heb liever tijdritten waar je niet bij hoeft na te denken, waar je van start tot finish volle bak kunt door beuken’’, aldus Van Emden op de rustdag in Vattaro.

Zijn uitslag dinsdag hangt af van ‘de vorm van de dag’ en ‘hoe hard de concurrentie nog zal rijden’. ,,Het is afwachten hoe ik de inspanningen van de voorbije twee weken heb verteerd. Vanmorgen werd ik heel moe wakker, maar toen ik met George Bennett over het parcours reed, ging het alweer.’’