Volleybalsters na zege op Servië verder op WK

Foto: ANP

De Nederlandse volleybalsters hebben zich bij het wereldkampioenschap in Japan geplaatst voor de derde ronde, de Final Six. Het team van bondscoach Jamie Morrison rekende in Nagoya met 3-0 af met Servië, dat al zeker was van een langer verblijf in het toernooi. De setstanden waren 25-16 25-12 25-20.

In de derde ronde wordt in twee groepen van drie gestreden om vier plaatsen in de halve finales. Een plaats bij de laatste zes landen is voor de Nederlandse vrouwen de beste prestatie ooit op een WK. Tot nu toe was de zevende plaats in 1998 de beste klassering.

Van de negen gespeelde wedstrijden op dit WK won Oranje er liefst acht. Alleen Brazilië was woensdag te sterk. Morrison startte tegen Servië in dezelfde formatie, met Yvon Beliën, Maret Balkestein-Grothues, Juliet Lohuis, Lonneke Sloetjes, Anne Buijs, Laura Dijkema en libero Kirsten Knip.

Servië, verliezend olympisch finalist en regerend Europees kampioen, liet sterspeelster Tijana Boskovic op de bank. Boskovic speelde een jaar geleden met 29 punten de hoofdrol in de EK-finale tegen Nederland in Bakoe, die Servië met 3-1 won.

Direct vanaf het begin was duidelijk dat Servië de krachten spaarde voor de finaleronde bij het WK. Nederland had één set nodig om ook de Final Six te bereiken en dat was vrij snel voor elkaar.

Sloetjes was er vooraf niet gerust op, zei ze na de wedstrijd tegen Ziggo Sport. ,,Servië heeft dit toernooi indrukwekkend gespeeld. Ik was heel gespannen en heb slecht geslapen. Je merkte dat de speelsters van Servië niet echt aan het vechten waren. Het is lekker dat we het daarna hebben doorgezet.”

De volleybalsters wilden niet lang stilstaan bij hun historische prestatie. ,,We willen een medaille winnen. Daarvoor zijn we hier”, aldus Balkestein-Grothues.