Ter Mors slaat seizoen over door knieoperatie

Foto: ANP

Het schaatsseizoen is al ten einde voor olympisch kampioen Jorien ter Mors voordat het begonnen is. De 28-jarige Enschedese kampt sinds 2017 met een blessure aan haar knie en heeft besloten om zich daaraan te laten opereren. Daardoor zal ze dit schaatsjaar niet meer in actie komen, meldt haar ploeg Team IKO.

,,We vinden het ontzettend spijtig dat Jorien komend seizoen op het ijs niet kan laten zien waartoe ze in staat is”, zegt Martin ten Hove van Team IKO over de kopvrouw van de schaatsploeg.

Drievoudig olympisch kampioen Ter Mors won bij de Spelen dit jaar in Pyeongchang de 1000 meter. Daarna veroverde ze ook de wereldtitel sprint in China. Destijds reed ze al met knieklachten rond. Na onderzoek is nu gebleken dat een operatie, die deze maand al gepland staat, nodig is. Het herstel na de operatie zal naar verwachting vier tot zes maanden duren.

Ter Mors combineerde voorheen het shorttrack met het langebaanschaatsen, maar stopte na het olympische seizoen met shorttrack. Haar eerste volledige langebaanseizoen wordt nu met een jaar uitgesteld, wel blijft ze bij Team IKO betrokken dit jaar. Ter Mors gaat haar ervaring overbrengen op de andere schaatssters van het team, zoals Suzanne Schulting en Letitia de Jong. ,,We zullen er als team en medische begeleiding ook in de komende moeilijke periode voor haar zijn”, zegt Ten Hove.

,,Ik ben heel blij met de steun van mijn team. Natuurlijk baal ik ontzettend dat ik dit seizoen geen wedstrijden kan rijden, maar voor de lange termijn is een operatie gewoon het beste”, aldus Ter Mors die al vooruitkijkt naar Peking 2022. ,,Ik heb er vertrouwen in dat ik sterker terug zal komen.”