Tsjechische tennissters heroveren Fed Cup

Foto: ANP

Tsjechië is weer de baas in het landentennis voor vrouwen. Katerina Siniakova versloeg zondag de Amerikaanse Sofia Kenin in drie sets (7-5 5-7 7-5) waardoor haar land in de finale van de Fed Cup een beslissende 3-0-voorsprong nam. Het team van de Verenigde Staten was de titelverdediger in Praag. Daarvoor waren de Tsjechische vrouwen driemaal op rij de winnaar geweest van het landentoernooi.

De finale werd geteisterd door afzeggingen. Bij Tsjechië ontbrak Karolina Pliskova en bleef de niet topfitte Petra Kvitova aan de kant. De VS speelden om uiteenlopende redenen zonder Serena en Venus Williams, Sloane Stephens en Madison Keys. De toeschouwers kregen desondanks waar voor hun geld met een partij die meer dan 3 uur en 45 minuten duurde. Lang leek Siniakova, de nummer 31 op de wereldranglijst, op weg naar de winst, maar bij 5-4 in de derde set moest ze twee Amerikaanse matchpoints wegwerken. Een kwartier later pakte ze alsnog de winst. Het was de zesde keer in acht jaar dat Tsjechië de Fed Cup veroverde.

,,Het was een ongelooflijke wedstrijd, vol spanning”, zei Siniakova, de nummer één op de wereldranglijst voor dubbelspeelsters die al tijdens de partij haar emoties moeizaam onder controle hield. ,,Ik ben zo blij dat ik gewonnen heb.” Kenin, de negentienjarige in Rusland geboren Fed Cupdebutante, bleek een meer dan taaie tegenstandster en was na afloop ontroostbaar. De resterende partijen – een enkel- en een dubbelpartij – werden niet meer gespeeld.

Zaterdag hadden Barbora Strycova en Siniakova al hun enkelspelen gewonnen, tegen respectievelijk Kenin en Alison Riske.