Regering Zuid-Afrika valt atletiekbond aan

Foto: ANP

De regering van Zuid-Afrika beticht de internationale atletiekfederatie IAAF van schending van de mensenrechten en heeft openlijk steun uitgesproken voor Caster Semenya. De Zuid-Afrikaanse topatlete, die van nature een hoge testosteronspiegel heeft, moet van de IAAF medicijnen slikken om de waarden van dat hormoon te verlagen. Zo niet, dan mag ze in wedstrijden niet meer uitkomen bij de vrouwen.

Semenya is tweevoudig olympisch- en drievoudig wereldkampioene op de 800 meter. Ze vecht maandag bij het CAS, internationaal hof van sportarbitrage, de omstreden regel van de atletiekbond aan. De regering van haar land gebruikte zware woorden om haar steun voor de atlete uit te spreken. ,,De wereld heeft ooit apartheid als misdaad tegen de menselijkheid genoemd. We roepen nu de wereld opnieuw op een grove schending van de mensenrechten te veroordelen”, zei minister Xasa van Sport. ,,Deze regel tast de identiteit en de privacy van het vrouwelijk lichaam aan en daarmee een gevoel van veiligheid.

Volgens de IAAF heeft Semenya door de spierversterkende werking van testosteron onevenredig voordeel ten opzichte van haar concurrentes. De atlete weigert echter op bevel van de bond de vereiste pillen te slikken. ,,Ik wil puur natuur lopen, zoals ik ben geboren.”