Turnster Biles (22): ik val uit elkaar

Foto: ANP

De Amerikaanse topturnster Simone Biles zal na Tokio 2020 haar olympische loopbaan beëindigen. De 22-jarige wereldkampioene wil in de toekomst haar lichaam niet meer onnodig zwaar belasten. ,,Ik ben over het algemeen nooit pijnvrij”, liet ze weten.

,,Je raakt een beetje gewend aan kleine blessures. Mijn lijf heeft al veel moeten doorstaan. Ik heb soms het gevoel dat ik een beetje uit elkaar val. Daarom zullen de Olympische Spelen volgend jaar in Japan absoluut mijn laatste Zomerspelen zijn.”

Biles was bij Rio 2016 de grote ster met vier gouden medailles. Ze nam daarna een pauze van twee jaar waarin ze verwikkeld raakte in de schokkende zedenzaak bij de Amerikaanse turnbond. Biles behoorde tot de meer dan 150 turnsters die verklaarden dat ze seksueel misbruikt waren door Larry Nassar, de voormalig arts van het Amerikaanse turnteam.

Biles keerde na het emotionele rechtsproces vorig jaar terug op het hoogste niveau. Ze werd in november in Doha de eerste vrouw met vier wereldtitels op de meerkamp. Haar erelijst telt inmiddels twintig WK-medailles, waarvan veertien keer goud.