Van der Poel: ik ben heel goed weggekomen

Foto: ANP

Wielrenner Mathieu van der Poel beseft een dag na zijn zware crash in de finale van Nokere Koerse terdege dat hij veel geluk heeft gehad. ,,Als je ziet met welke snelheid we vielen, dan ben ik echt heel goed weggekomen”, gaf de Nederlandse kampioen toe. ,,Het had veel erger kunnen zijn.”

De 24-jarige coureur van Corendon-Circus kwam er vanaf met kneuzingen en schaafwonden. De tweevoudig wereldkampioen veldrijden zat donderdag al weer op de fiets om het parcours van de Ronde van Vlaanderen te verkennen. ,,Inderdaad, misschien is dat wel een half mirakel. Mijn heup doet het meeste pijn, maar het mag geen excuus zijn de komende weken.”

Van der Poel weet zich van zijn angstaanjagende crash niet veel meer te herinneren. ,,Ik heb die val niet echt beleefd. Op de televisiebeelden zag ik later dat mijn achterwiel aangetikt werd en ik tegen de grond ging. Het was een harde smak en er reed ook nog eens iemand tegen mij aan. De eerste momenten na de val waren pijnlijk. Normaal sta ik altijd snel weer op, maar dat lukte nu niet. Ik vreesde even het ergste en dat mijn voorjaar voorbij was, maar in de ambulance voelde ik al dat mijn blessures niet al te ernstig waren.”

De valpartij, waarbij ook landgenoot Floris Gerts hard tegen de grond ging, werd veroorzaakt door een renner die zich liet afzakken in de sprint. ,,Dat hoort bij koersen, ik verwijt die jongen niets. Het was lang geleden dat ik hard was gevallen. Jammer, maar dat is ook het risico van koersen op de weg. Je valt soms zonder dat je het zelf in de hand hebt. Ik vind ook niet dat ik me moet inhouden in de sprint. Ik weet dat ik de kopman ben bij Corendon, maar dat mag je niet laten meespelen in de koers, zeker niet als je kan sprinten voor de zege.”

Van der Poel wil de komende weken onder meer Gent-Wevelgem en de Ronde van Vlaanderen rijden. Zondag verschijnt hij aan de start van de GP Denain.