Niewiadoma sterkste in Amstel Gold Race

Foto: ANP

De Poolse wielrenster Katarzyna Niewiadoma heeft de Amstel Gold Race voor vrouwen gewonnen, de Nederlandse klassieker over ruim 126 kilometer door de Limburgse heuvels. De renster van Canyon was bij de laatste doorkomst over de Cauberg, kort voor de finish in Vilt, ontsnapt. Annemiek van Vleuten probeerde Niewiadoma nog te achterhalen, maar kwam net te kort. Marianne Vos sprintte naar de derde plaats.

Drie rensters kwamen, toen de finale na de tweede finishpassage echt begon, voorop: de Italiaanse Elisa Longo Borghini, de Australische Amanda Spratt en de Amerikaanse Katie Hall, die rijdt voor het Nederlandse Boels-Dolmans. Vos deed veel werk in de achtervolging van een groep van een kleine twintig rensters met ook wereldkampioene Anna van der Breggen.

Bij de voorlaatste beklimming van de Cauberg liet Niewiadoma al zien de beste klimbenen te hebben. Ze stak over naar de kopgroep, maar zag even later Longo Borghini er alleen vandoor gaan. Van Vleuten probeerde op de Bemelerberg naar de Italiaanse te rijden. Ze slaagde niet, waar de Zuid-Afrikaanse Ashleigh Moolman-Pasio en Spratt wel de aansluiting vonden.

Maar op de Cauberg werden de vluchtsters snel gegrepen. Niewiadoma was opnieuw de snelste bergop. Van Vleuten en Vos konden net niet aanhaken en de strijd om de podiumplaatsen was beslist.