Dubbelspecialist Koolhof hoort er nu echt bij

Foto: ANP

Twee dagen na het mislopen van de dubbeltitel in Monte Carlo moet Wesley Koolhof bekennen dat hij nog weleens terugdenkt aan het gemiste wedstrijdpunt. Samen met Robin Haase verloor hij in de finale met 6-7 7-6 11-9 van het Kroatische duo Mektic/Skugor.

Voor Koolhof was het al zijn tweede finale op een masterstoernooi in het tijdsbestek van drie weken; eind maart was hij runner-up in Miami. De dubbelspecialist uit Duiven, die maandag debuteerde in de top 30, merkt dat zijn status langzaam maar zeker verandert.

,,Al met al ben ik zeer tevreden. Ik ben niet verbaasd, want ik wist dat dit in mij zat qua spel. Alles moet alleen even goed vallen in zo’n week en dat gebeurde. Op de masterstoernooien en de grandslams kun je je carrière een boost geven en dat heb ik gedaan”, aldus de nummer 26 van de wereldranglijst voor dubbelspelers. ,,Ik sta nu in de top 30 en dat is altijd het doel geweest. Voor dubbelaars is het de grens om in de grootste toernooien te komen.”

De 30-jarige Koolhof, zoon van de in januari overleden oud-profvoetballer Jurrie, besloot zich in 2015 toe te leggen op het dubbelspel en hij vormde jarenlang een vast koppel met Matwé Middelkoop. Tegenwoordig speelt hij samen met de Nieuw-Zeelander Marcus Daniell, maar omdat de ranking van het koppel niet toereikend was om te worden toegelaten tot masterstoernooien, besloot Koolhof in Miami met de Griekse revelatie Stefanos Tsitsipas te gaan spelen.

,,We gingen onlangs trainen in Ahoy en ik vroeg hem voor de training of hij al een partner had. En dat bleek niet het geval. Om toegelaten te worden had ik iemand uit de top 20 nodig. Ik ken hem nog goed uit mijn tijd in de challengers en mijn coach is bovendien goed bevriend met zijn vader”, verklaart Koolhof, die komende maand ook op het masterstoernooi van Madrid met Tsitsipas speelt.

,,Die week met hem heeft mijn carrière een geweldige push gegeven. Ik merk dat er sindsdien meer aandacht voor mij is en dat ik nu meer naamsbekendheid heb. Doordat ik met hem speelde, kreeg ik er bijvoorbeeld ineens 2000 volgers bij op Instagram en zag je overal filmpjes met onze hoogtepunten opduiken.”

Individueel behoort Koolhof tot de beste dubbelspelers van dit seizoen, maar omdat hij zijn goede resultaten met verschillende partners boekte, wordt het een lastig karwei om de ATP World Tour Finals te halen. ,,Je haalt dit soort resultaten natuurlijk liever met dezelfde partner, maar we zijn nog niet eens op de helft van het seizoen”, aldus Koolhof. ,,Het is nu zaak de ranking van mijn vaste partner te verbeteren en hopelijk kunnen we samen doorpakken.”