Dumoulin start als eerste in tijdrit Giro

Foto: ANP

Wielrenner Tom Dumoulin opent zaterdag in Bologna de individuele tijdrit waarmee de 102e editie van de Ronde van Italië begint. Omdat voor het einde van de dag regen wordt voorspeld, heeft de Limburger ervoor gekozen om vroeg te starten. Dumoulin, in 2017 winnaar van de Giro en vorig jaar tweede, rolt om 16.50 uur zelfs als eerste van de 176 deelnemers van het startpodium.

,,Omdat de verwachting is dat het later op de dag slecht weer wordt, hebben we Tom in het eerste blok laten indelen”, vertelt een woordvoerder van Team Sunweb, de ploeg van Dumoulin. ,,Dat hij nu als eerste start, is een grappige bijkomstigheid.”

De tijdrit gaat over 8 kilometer, waarvan de laatste 2 kilometer omhoog lopen richting de basiliek van San Luca. Bijna alle favorieten hebben ervoor gekozen om vroeg te starten. Kort na Dumoulin volgen onder anderen Miguel Angel López (16.54 uur), Vincenzo Nibali (16.58) en kopman Primoz Roglic van Jumbo-Visma (17.01). Bauke Mollema, op jacht naar een goed klassement, start als zestigste om 17.49 uur.

Simon Yates, die vorig jaar lang in het roze reed maar door een diepe inzinking enkele dagen voor het einde ver terugviel, start als een van de laatsten. De Brit begint om 19.43 uur aan de tijdrit, daarna volgen nog slechts twee renners.