Dumoulin wil nog niet naar huis

Foto: ANP

Tom Dumoulin gaat het woensdag toch proberen in de Ronde van Italië. Na een val in de vierde etappe, die hem een zere knie opleverde en meer dan vier minuten verlies op klassementsleider Primoz Roglic, wil de kopman van Team Sunweb vooralsnog niet van opgeven weten. “Omdat ik nog niet klaar ben om naar huis te gaan. Ik wil hier blijven”, zei Dumoulin voordat hij de bus instapte om naar de start in Frascati te gaan.

Het regende toen hij hotel Capannelle, in een troosteloze buitenwijk van Rome, verliet gevolgd door tal van camera’s. Om 14.00 uur wacht hem een korte rit (140 km) met wat klimmetjes in het begin. “De kans is aanwezig dat het niet gaat. Echt kracht zetten kon ik vanochtend op de rollers in ieder geval niet. Ik hoop dat het met een beetje pijnstilling lukt.”

Dumoulin ging dinsdag ruim 6 kilometer voor de streep onderuit nadat de voor hem rijdende Italiaan Puccio was gevallen. De Limburger stapte weer op de fiets en kwam geholpen door ploegmaats op ruime achterstand bij de finish. Met een hevig bloedende linkerknie meldde hij zich vervolgens voor röntgenfoto’s bij een mobiel busje van het Italiaanse Rode Kruis. Daar werden geen breuken geconstateerd. ”Het is in principe een flinke klap op de pees van mijn linkerknie geweest. Er zit een flinke zwelling. Ik hoop nu de eerste twee dagen door te komen. En dat het daarna beter gaat. Ook al is het klassement weg, ik zie nog wel kansen.”

Om zich nu dan maar volledig te richten op de Tour de France, daarover wilde Dumoulin niets zeggen. ”Natuurlijk is het woord Tour door mijn hoofd geschoten, maar daar wil ik nu nog niet mee bezig zijn.”