Waterpoloster Nijhuis bedankt voor Oranje

Foto: ANP

Marloes Nijhuis stelt zich niet meer beschikbaar voor het Nederlands waterpoloteam. De 28-jarige routinier wil zich meer gaan focussen op haar maatschappelijke carrière en dat valt niet te combineren met het fulltime topsportprogramma van Oranje, meldt de zwembond KNZB.

Nijhuis debuteerde in 2009 voor Oranje en won met de ploeg de nodige medailles (brons EK 2010, zilver EK 2014, zilver WK 2015, zilver EK 2016, brons (2015) en zilver (2016) in de World League).

Ze ontbrak tot haar teleurstelling in de selectie voor het EK 2018 in Barcelona, waar Nederland goud won. Nijhuis knokte zich terug in de ploeg met als beloning de winst in de Europa Cup voor landenteams, onlangs in Turijn. ”Dat was voor mijzelf natuurlijk wel een prettige revanche, maar aan de andere kant merkte ik dat ik er ook weer niet superblij van werd. Eerlijk gezegd is het heilige vuur bij mij een beetje verdwenen.”

Nijhuis geeft toe dat de Spelen van Tokio in 2020 lonken. ”Maar als je de motivatie niet meer kunt opbrengen om fulltime met topsport bezig te zijn, dan is zelfs een maand langer doorgaan al te veel. Ik ben voor de bondscoach geen ‘zekerheidje’, heb ik gemerkt en werd zelf ook steeds nieuwsgieriger naar het leven buiten de topsport. Niet alleen qua werk, maar ik wil bijvoorbeeld ook graag een stukje meezwemmen met de elfstedentocht van Maarten van der Weijden.”

Bondscoach Arno Havenga betreurt het vertrek van Nijhuis. ”Ik vind het ontzettend jammer dat Marloes ermee stopt. Ze was tien jaar lang een vertrouwd gezicht in de selectie en had een belangrijk aandeel in de medailles die we in die periode hebben gewonnen. Op haar inzet en instelling was nooit iets aan te merken.”