Wielrenner Conti grijpt macht in Giro

Foto: ANP

Valerio Conti heeft de macht in de Ronde van Italië gegrepen. De Italiaanse renner van UAE Team Emirates eindigde als tweede in de zesde etappe over 238 kilometer van Cassino naar San Giovanni Rotondo. Hij nam de roze trui over van Primoz Roglic, de Sloveense kopman van Jumbo-Visma.

De ritzege ging naar Fausto Masnada. De Italiaan was samen met Conti ontsnapt uit een kopgroep van dertien renners, waarvan ook Sam Oomen deel uitmaakte. De Brabander van Team Sunweb mocht voor eigen succes gaan omdat zijn kopman Tom Dumoulin de Giro al heeft verlaten. Oomen zou eigenlijk de Ronde van Italië overslaan. Dumoulin had hem nodig omdat Wilco Kelderman op het laatste moment afhaakte.

Oomen finishte ruim een minuut later dan ritwinnaar Masnada als elfde en deed goede zaken in het algemeen klassement. Hij klom naar de tiende positie op bijna vijf minuten achterstand van Conti.

Roglic stelde niet alles in het werk om zijn roze trui te behouden. De Sloveen was al vroeg in de etappe betrokken bij een valpartij en liep enkele schaafwonden op. Hij finishte in het peloton, op ruim 7 minuten van ritwinnaar Masnada. Roglic zakte naar de elfde plaats in het algemeen klassement, op 5.24 van de nieuwe rozetruidrager Conti.

Laurens ten Dam verliet de Ronde van Italië. De 38-jarige Groninger stapte al vroeg in de zesde etappe af. Ten Dam had veel last van zijn ribben na een val, eerder in de week, waarbij hij met zijn borstkas hard op zijn stuur landde.