Broers Márquez winnen op Le Mans

De Spaanse broers Marc en Alex Márquez hebben de Grote Prijs van Frankrijk gewonnen in respectievelijk de MotoGP en de Moto2. Marc Márquez (26) was in de koningsklasse een klasse apart op het circuit van Le Mans, waar door de regen heel wat coureurs onderuit schoven. Zijn drie jaar jongere broer Alex had een uurtje eerder de race in de Moto2 gewonnen. Bo Bendsneyder moest halverwege die race opgeven.

De 20-jarige Rotterdammer was vanaf de zeventiende plek gestart, maar ondanks heel wat valpartijen kreeg hij de punten niet in zicht. Lorenzo Baldassarri, de Italiaanse leider in de WK-stand, crashte al vroeg in de wedstrijd. Baldassarri behield desondanks de eerste plaats in het klassement met 75 punten, zeven meer dan de Zwitserse routinier Thomas Lüthi.

Marc Márquez bezorgde het fabrieksteam van Honda de 300e overwinning in de zwaarste klasse. De Japanse renstal staat daarmee op eenzame hoogte. Yamaha volgt met 227 zeges. Márquez reed op Le Mans vanaf poleposition vrijwel onbedreigd naar zijn derde zege van dit seizoen. Hij kreeg op het podium gezelschap van de Italiaanse Ducati-coureurs Andrea Dovizioso (tweede) en Danilo Petrucci (derde). Hun 40-jarige landgenoot Valentino Rossi kwam op zijn Yamaha niet verder dan de vijfde plek.

Na vijf grands prix heeft Márquez de leiding in het WK in handen met 95 punten. Dovizioso, winnaar van de openingsrace in Qatar, volgt met 87. Márquez veroverde de afgelopen zes jaar vijf keer de wereldtitel in de MotoGP.