Bolhuis: wereldtitel was het mooiste

Foto: ANP

In een terugblik op 50 jaar activiteiten in de topsport noemde André Bolhuis het behalen van de wereldtitel met de nationale hockeyploeg in 1973 zijn hoogtepunt. Dat zei de vertrekkende voorzitter van sportkoepel NOC*NSF op een bijeenkomst op Papendal ter gelegenheid van zijn afscheid. “Dat was toch het mooiste. Samen met een geweldig team zo’n resultaat behalen.”

Voorafgaand aan zijn laatste vergadering als eerste man van NOC*NSF stonden tal van prominenten uit sport en politiek even stil bij het tijdperk Bolhuis. ,,Kijk met trots terug”, adviseerde Thomas Bach per videoboodschap. Volgens de Duitse voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité heeft Bolhuis grote betekenis gehad. “Dat Nederland de laatste 10 jaar op de Olympische Spelen zo veel medailles heeft gewonnen is mede zijn verdienste.”

Bolhuis debuteerde in 1969 als international. Na zijn actieve loopbaan werd hij onder meer chef de mission van de nationale olympische ploeg, bestuurslid van de hockeybond en voorzitter van NOC*NSF.