IOC onderzoekt mogelijke corruptie Rio 2016

Foto: ANP

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) doet onderzoek naar mogelijke omkoping in de toewijzingsprocedure voor de Olympische Spelen van 2016. Sergio Cabral, voormalig gouverneur van de Braziliaanse staat Rio de Janeiro, zei dat hij ongeveer 2 miljoen euro had betaald om de Spelen naar het land te halen.

Het IOC reageerde met een verklaring waarin het stelt dat alle door Cabral genoemde personen inmiddels zijn benaderd om ze een getuigenis af te nemen. “We zetten ons volledig in om ook alle onregelmatigheden die plaatsvonden voor de toewijzingsprocedure van 2020 aan het licht te brengen.” Het IOC heeft om corruptie te voorkomen al een pakket aan wijzigingen doorgevoerd voordat het Tokio aanwees als gaststad van de Spelen. “We zijn een andere weg ingeslagen op het gebied van goede bestuursvorming en dan specifiek voor de verkiezingsprocedure van gaststeden.”

Ex-gouverneur Cabral zou tussen de zes en negen leden van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) geld hebben gegeven om op Rio de Janeiro te stemmen. Tijdens een rechtszaak heeft Cabral de voormalige baas van de Internationale Atletiekfederatie (IAAF) beschuldigd. Lamine Diack zou ongeveer 1,5 miljoen euro hebben geëist van Cabral. De zoon van Diack wilde 500.000 euro.

Cabral zit momenteel een gevangenisstraf van bijna 200 jaar uit voor corruptie en geld witwassen.