Pogacar win Ronde van Emiraten, slotetappe voor Ewan

Foto: ANP

De Sloveen Tadej Pogacar heeft de Ronde van de Verenigde Arabische Emiraten gewonnen, de eerste rittenkoers uit de WorldTour van dit jaar. In de zevende etappe was de dagzege zaterdag voor de Australiër Caleb Ewan. De leidende positie van Pogacar, die uitkomt voor UAE Team Emirates, kwam in de slotrit zoals verwacht niet in gevaar.

Ewan, die rijdt voor Lotto Soudal, hield in de massasprint in Abu Dhabi tweevoudig ritwinnaar Sam Bennett uit Ierland achter zich. De Duitser Phil Bauhaus werd derde, Cees Bol vijfde. De opluchting was groot bij Ewan, die sinds de Scheldeprijs in oktober wachtte op een volgende zege. “Dit is wel een opluchting. We kwamen hier voor een ritzege en dit was de laatste kans. Ik ben blij dat ik nu met een overwinning op zak richting Europa ga”, vertelde de ritwinnaar, die dit seizoen alle drie de grote rondes op zijn programma heeft staan. “Ik heb grote plannen.”

Pogacar veroverde maandag in de individuele tijdrit de leiderstrui. De winnaar van de Tour de France van afgelopen jaar was een dag later de beste in de derde etappe, een bergrit, en hield donderdag zijn voorsprong op de Brit Adam Yates ook vast toen er weer geklommen moest worden. Yates ging zaterdag nog onderuit maar behield zijn tweede plaats op 35 seconden van Pogacar. De Portugees João Almeida werd derde.

“Dit is een belangrijke zege”, zei Pogacar, die als tweede na de Portugees Rui Costa in 2017 zijn ploeg de winst bezorgde in de ’thuisronde’. “Het was mijn eerste hoofddoel van het seizoen en de eerste keer dat ik een thuiswedstrijd meemaak voor de ploeg. Dit is een van onze beste resultaten.”

Debutant David Dekker, die maandag de leiderstrui mocht dragen nadat Mathieu van der Poel wegens coronabesmettingen in zijn ploeg de ronde had moeten verlaten, pakte de eindzege in het puntenklassement.