Fakkeltocht olympische vlam start zonder publiek in Fukushima

Foto: ANP

De estafette van de olympische vlam door Japan begint als gepland op 25 maart in Fukushima. Publiek is niet aanwezig bij de startceremonie en evenmin bij het eerste deel van de fakkeltocht. Dat meldde het organisatiecomité van de Olympische Spelen in Tokio.

Er is voor een versoberde fakkeltocht gekozen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. “We willen de veiligheid waarborgen door maatregelen te nemen die verspreiding van het virus onder fakkeldragers, toeschouwers, leden van de organisatie en lokale bewoners tegengaan”, luidde een verklaring van de organisatie.

Het was aanvankelijk de bedoeling dat behalve een aantal genodigden er zo’n 3000 toeschouwers bij de ceremonie in Fukushima aanwezig zouden zijn. De ceremonie zal nu live te volgen zijn op televisie. Het is de bedoeling dat zo’n 10.000 lopers de vlam via alle 47 regio’s van Japan op 23 juli in Tokio laten aankomen.

De olympische vlam werd een jaar geleden op traditionele wijze ontstoken in het Griekse Olympia en arriveerde op 20 maart in Japan. Enkele dagen later besloot Japan in samenspraak met het Internationaal Olympisch Comité om de Spelen van Tokio vanwege de coronacrisis uit te stellen naar 2021. De vlam is al die tijd in Japan gebleven.