Alaphilippe wint openingsrit Tour de France

De Franse wielrenner Julian Alaphilippe heeft de eerste etappe van de Tour de France gewonnen. Het was een rit van Brest naar Landerneau, met aan het einde een lastige klim. Alaphilippe plaatste zijn aanval ruim 2 kilometer voor de finish. Niemand kon de wereldkampioen van Deceuninck – Quick-Step volgen.

De Australiër Michael Matthews finishte op 8 seconden als tweede, voor de Sloveen Primoz Roglic van Jumbo-Visma. Wilco Kelderman (vijfde) en Bauke Mollema (negende) eindigden in de top 10. Mathieu van der Poel, favoriet voor de dagzege, finishte als twintigste. De rit werd ontsierd door twee massale valpartijen met onder anderen de Colombiaan Miguel Ángel López en de Brit Chris Froome als slachtoffers. Zij bereikten op achterstand de finish, net als de Nederlander Wout Poels.

De Nederlander Ide Schelling, namens Bora-hansgrohe debuterend in de Tour, maakte deel uit van een vroege ontsnapping. Hij veroverde onderweg voldoende punten om de eerste drager van de bergtrui te worden. Zondag volgt opnieuw een lastige rit, met aankomst op de Mûr-de-Bretagne.

Een kopgroep van zes reed een groot deel van de rit voorop. Met daarbij de Nederlanders Schelling en Danny van Poppel, die op het tweede klimmetje ambities liet zien om de eerste bergtrui te veroveren. Maar medevluchter Anthony Perez toonde zich op de eerste helling van de derde categorie duidelijk de beste klimmer van het zestal.

Terwijl het peloton dichterbij kwam, ging Schelling alleen op avontuur. De jonge Hagenaar bereikte met een minuut voorsprong de top van de Côte de Stang Ar Garront en hield het lang vol. Terwijl zijn medevluchters al een kleine 70 kilometer voor de streep waren bijgehaald door het peloton, was Schellings bedoeling duidelijk. Hij bereikte met voorsprong de voorlaatste klim van de dag, de Côte de Saint-Rivoal, en verzekerde zich daarmee van de eerste bolletjestrui.

Het naderende peloton werd ontregeld door een valpartij, veroorzaakt door een toeschouwer die met een kartonnen bord langs de weg stond. Onder anderen de Belg Wout van Aert, de Slowaak Peter Sagan en de Australische sprinter Caleb Ewan moesten in achtervolging, al hield het peloton enige tijd de benen stil. Een kleine 30 kilometer voor de finish werd Schelling ingelopen door de inmiddels weer redelijk complete groep.

Na nog een massale valpartij rondde Alaphilippe een aanval op de slotklim af.