Tennisloopbaan Bertens eindigt in anticlimax

Foto: ANP

De loopbaan van Kiki Bertens is maandag in een anticlimax geëindigd. Door de positieve coronatest van Jean-Julien Rojer betekende de verloren wedstrijd in het dubbelspel met Demi Schuurs de laatste van Bertens.

Bertens en Schuurs verloren in de tweede ronde van het dubbelspel van de Russische combinatie Veronika Koedermetova/Jelena Vesnina. Het werd 6-2 3-6 10-7.

“Het was geweldig hier te zijn, met Demi en het team. Het was een geweldige week. Ik ben trots op iedereen, trots op mijn loopbaan en het is over nu”, zei Bertens (29) na afloop.

De 29-jarige Bertens, die tien WTA-titels veroverde, is de voormalig nummer 4 van de wereld. Ze reikte in 2016 tot de halve finales van Roland Garros.

Bertens wilde, net als Schuurs, niets zeggen over de positieve test van Rojer. Omdat de dubbelspecialist besmet is geraakt, hebben de Nederlandse tennissers besloten zich terug te trekken voor het gemengd dubbelspel.

“Als team hebben we het erover gehad en we hebben besloten dat wij als spelers er niet over praten. Wij houden ons daarbuiten”, aldus Schuurs. “We hebben geprobeerd de knop om te zetten en we hebben met elkaar afgesproken de baan op te gaan en te gaan strijden. Helaas waren zij net de betere en was het niet genoeg”, was het enige dat Bertens erover zei. “We hebben het graag over de wedstrijd, ondanks dat we verloren hebben”, voegden Schuurs en Bertens eraan toe.

Schuurs en Bertens maakten in het duel met Koedermetova/Vesnina een matte indruk, zeker in tegenstelling tot het duel van de avond daarvoor. “Natuurlijk, maar daar was de wedstrijd ook naar”, stelde Bertens. “Gisteren hadden we een wedstrijd waar we ons wat meer in konden werken. Maar onze tegenstandsters van vandaag speelden superagressief, zaten er vanaf de eerste bal bovenop en serveerden goed, ook in supertiebreak. Dan wordt het lastig.”

Volgens Schuurs was het verklaarbaar dat ze er samen met Bertens niet lekker in kwam. “Het was van hun kant een winner of een fout. We kwamen slecht in het ritme en dat voel je mentaal ook wel.” Ook op de tribunes was de sfeer binnen de Nederlandse ploeg, die flink was uitgedund, gelaten.

“Ze weet hoe ik over haar denk, maar ik wil haar niet aan het huilen maken”, zei Schuurs na afloop tegen de internationale media. Op dat moment was nog niet bekend dat de Nederlandse tennissers zich zouden terugtrekken en de loopbaan van Bertens definitief ten einde was. Later bevestigde coach Marco Kroes dat.

Bertens maakte in juni bekend dat ze haar loopbaan dit seizoen zou beëindigen. Kort voor vertrek naar Tokio werd bekend dat ze al op de Spelen een punt achter haar carrière zou zetten. Haar terugkeer na een achillespeesblessure verliep moeizaam en ze kon zich steeds minder goed motiveren om als topsporter te leven. Ze gaf vorige maand aan klaar te zijn voor een nieuw hoofdstuk in haar leven.