De Standaard: basketballers 3×3 België vervalsten wedstrijden

Foto: ANP

Het Belgische nationale 3×3-basketbalteam heeft wedstrijden vervalst om deelname aan de Olympische Spelen in Tokio mogelijk te maken. Dat nieuws onthulde De Standaard woensdag. De krant wist naar eigen zeggen de hand te leggen op de belastende informatie.

Volgens die informatie organiseerden de 3×3-basketballers tussen 31 augustus 2019 en 30 oktober 2019 in totaal 27 fictieve toernooien om punten te verzamelen, zodat België hoger op de wereldranglijst kwam te staan. Door die hogere positie maakten ze meer kans om te kunnen deelnemen aan de kwalificatietoernooien in Graz en Debrecen.

België wist zich te plaatsen voor Tokio en speelde in het olympisch toernooi ook tegen het Nederlandse team. De Belgen wonnen na verlenging. De 3×3 Lions verloren uiteindelijk de strijd om brons van Servië.

De Standaard liet een deskundige een berekening maken en hij concludeerde dat België zonder die 27 toernooien zeker niet in Tokio had gestaan. “Als het klopt dat die wedstrijden niet hebben plaats­gevonden, gaat het om grootschalige fraude waarbij de integriteit van het 3×3-basketbal op het spel staat”, zegt hij.

De Belgische basketbalfederatie kondigde naar aanleiding van de publicatie een onderzoek aan naar de mogelijke fraude. Voorzitter Jan Van Lanschoot benadrukte in een persverklaring dat de bond op geen enkele wijze betrokken is geweest bij de organisatie van de verzonnen toernooien. Er is volgens hem ook nooit een klacht binnengekomen.