Japanse turnlegende Uchimura (33) stopt na drie olympische titels

Foto: ANP

De Japanse turnlegende Kohei Uchimura heeft op 33-jarige leeftijd zijn carrière beëindigd. ‘King Kohei’, zoals hij in eigen land wordt genoemd, veroverde zeven olympische medailles waarvan drie gouden. Uchimura werd op de Spelen van Londen 2012 en Rio 2016 kampioen op de meerkamp. Hij won in Rio met Japan ook de landenwedstrijd.

De Japanner wordt beschouwd als de beste turner aller tijden. Uchimura pakte tien wereldtitels en veroverde op de Spelen ook vier zilveren medailles. De Spelen van vorig jaar in eigen land liepen voor hem uit op een teleurstelling. Mede vanwege fysieke problemen besloot Uchimura de meerkamp over te slaan en zich volledig te richten op de rekstok.

Uchimura viel in Tokio in de kwalificaties echter uit de rekstok, waardoor hij net als Epke Zonderland de finale miste. Zonderland, de olympisch kampioen van Londen 2012 op dit onderdeel, veroverde bij de WK’s van 2013, 2014 en 2018 het goud op de rekstok. De Japanner moest toen genoegen nemen met respectievelijk brons en twee keer zilver.

Uchimura deed afgelopen najaar nog mee aan de WK turnen in Kitakyushu, de stad waar hij vandaan komt. De Japanner eindigde als zesde in de finale aan de rekstok.