Nederlandse rugbyers onder leiding oud-bondscoach Rusland

Foto: ANP

De Nederlandse rugbyers staan de komende twee maanden onder leiding van bondscoach Dick Muir. De 57-jarige Zuid-Afrikaan, die zelf ook voor de ‘Springbokken’ speelde, ging een half jaar geleden aan de slag als bondscoach van Rusland. Omdat de Russische rugbyers vanwege de oorlog in Oekraïne voorlopig geen internationale wedstrijden mogen spelen, heeft Muir zijn contract laten ontbinden.

“In de afgelopen weken heb ik kennis mogen maken met Rugby Nederland”, zegt de Zuid-Afrikaan. “Ik hoop een positieve bijdrage te kunnen leveren aan hun sportieve ambities.” Voorlopig is Muir interim-bondscoach, maar een vast dienstverband behoort ook tot de mogelijkheden.

De Nederlandse rugbybond heeft de ambitie om met Oranje mee te doen aan het WK van 2027 in Australië. De bond heeft daar een route voor uitgestippeld en noemt de aanstelling van de gelouterde Muir daarin een “zeer belangrijke mijlpaal”. “Met Muir trekt Nederland een coach aan met een indrukwekkend cv en veel ervaring in de absolute rugbytop.”

Muir was onder meer assistent-bondscoach van de nationale ploeg, die in 2019 voor de derde keer wereldkampioen werd.