Skiester Jelinkova komt na conflict voortaan voor Tsjechië uit

Foto: ANP

Skiester Adriana Jelinkova komt voortaan niet meer voor Nederland maar voor Tsjechië uit. Dat besluit heeft ze genomen omdat haar relatie met de Nederlandse Ski Vereniging (NSkiV) is verstoord, vertelt ze in in een interview met De Telegraaf.

Jelinkova was in februari in Beijing de eerste Nederlandse skiester op de Olympische Spelen sinds Margriet Prajoux-Bouma in 1952 in Oslo. Ze verliet China voortijdig nadat ze positiefwas getest op corona en daarna telkens testwaarden rondom de in China toegepaste grenswaarden had. “Er zijn in die weken veel dingen gebeurd die voor onnodig veel extra stress hebben gezorgd. Maar ik wil hier geen ordinair moddergevecht van maken”, zegt Jelinkova, die in Tsjechië is geboren en al op jonge leeftijd naar Oostenrijk verhuisde.

Na het afgelopen seizoen schakelde sportkoepel NOC*NSF prestatiemanager Francesco Wessels in om onderzoek te doen naar de verstoorde werkrelatie tussen Jelinkova en de NSkiV. “De conclusie van het onderzoek was dat NOC*NSF onder deze omstandigheden een dergelijke financiële steun niet ziet als een investering in ambitie, maar in ongemak”, vertelt Jelinkova. „Het kwam erop neer dat zij de komende vier jaar richting de Winterspelen in Italië niks meer voor mij kunnen betekenen, mede doordat de NSkiV aan NOC*NSF had laten weten mij niet meer voor te dragen voor ondersteuning. Dat was voor mij een schok.”