Giri in dertiende deelname Tata Steel Chess eindelijk de beste

Foto: ANP

Schaker Anish Giri heeft de 85e editie van Tata Steel Chess gewonnen. De Nederlander eindigde als eerste in het toonaangevende toernooi in Wijk aan Zee door in de dertiende en laatste ronde met wit te winnen van de Roemeen Richard Rapport.

Giri kreeg hulp van zijn landgenoot Jorden van Foreest, die tamelijk verrassend met zwart Nodirbek Abdoesattorov versloeg. De Oezbeek verspeelde daardoor de koppositie in het klassement. Giri kwam met het behaalde punt op een totaal van 8,5 punten uit, Abdoesattorov bleef op 8 punten staan.

De 29-jarige Giri schreef in zijn dertiende deelname bij de Masters in Wijk aan Zee eindelijk het toernooi op zijn naam. Hij was er al twee keer heel dichtbij geweest. In 2018 verloor hij als gedeeld nummer 1 een barrage om de titel van de Noor Magnus Carlsen, in 2021 overkwam hem hetzelfde, toen tegen landgenoot Van Foreest. In 2014 en 2015 werd Giri tweede in het toernooi, dat zich trots afficheert als het ‘Wimbledon van het schaken’.

Giri speelde een sterk toernooi waarin hij veel zelfvertrouwen opbouwde door in de vierde ronde achtvoudig winnaar en nummer 1 van de wereld Carlsen te verslaan. Ook won hij van de Chinese nummer 2 van de wereld Ding Liren en de jonge Indiase grootmeester Dommaraju Gukesh. Naast zijn vier overwinningen waren er negen remises. Hij bleef in het toernooi keurig de onverwacht goed presterende Abdoesattorov steeds op een half puntje achterstand volgen, in de wetenschap dat het toernooi bij een zege in de slotronde nog zijn kant op kon vallen.

De zege op Carlsen was misschien wel de sleutel tot het succes. Giri noemde de overtuigende overwinning op de Noorse gigant “een soort van historisch moment” en “absoluut mijn grootste zege ooit”. Het was pas de tweede keer in zijn schaakcarrière dat Nederlands beste schaker won van ’s werelds beste schaker in een klassieke partij. De eerste keer dat hij van Carlsen won was 12 jaar geleden in Wijk aan Zee toen hij als 16-jarig talent zijn debuut maakte bij de Masters en profiteerde van een blunder van de Noor.