Alcaraz wint Indian Wells en is weer nummer 1 van de wereld

Foto: ANP

Tennisser Carlos Alcaraz heeft het tennistoernooi van Indian Wells gewonnen. De pas 19-jarige Spanjaard versloeg in de finale Daniil Medvedev in twee sets: 6-3 6-2. Met de overwinning neemt Alcaraz ook weer de eerste plaats op de wereldranglijst over van Novak Djokovic. Het was de eerste keer in lange tijd dat Medvedev verloor. Tot zondag wist de Rus negentien partijen op een rij te winnen.

Voor beide tennissers was het de eerste keer dat zij in de finale van Indian Wells stonden. Alcaraz beleefde een droomstart door meteen al in de tweede game de service van Medvedev te breken. Die break hield hij daarna vast. In zijn eigen servicegames verloor hij gedurende de hele eerste set zelfs maar zes punten.

De als vijfde geplaatste Medvedev, die recent nog de toernooien van Rotterdam, Doha en Dubai won, had ook in de tweede set geen antwoord op het spel van Alcaraz. Opnieuw werd hij meteen gebroken, op love nog wel, waarna Alcaraz ook zijn eigen servicegame op love wist te winnen. De Spanjaard brak de service van Medvedev vervolgens nog een keer en denderde door naar 4-0. Daarna was de spanning definitief uit de wedstrijd.

Op 5-2 serveerde de Spanjaard de partij uit. Hij toonde zich na afloop zeer gelukkig met zijn overwinning. “Daniil haalde duidelijk niet zijn beste niveau”, gaf Alcaraz toe. “Maar ik ben erg blij met mijn prestatie en hoe ik dit toernooi heb gespeeld.”

Djokovic ontbrak op het Amerikaanse toernooi, omdat hij weigert zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. De Servische tennisser mag daarom de Verenigde Staten niet in.

Alcaraz werd vorig jaar al de jongste nummer 1 van de wereld ooit na zijn zege op de US Open. Hij was er vanaf november vorig jaar een paar maanden uit vanwege spierblessures. Maar sinds februari is hij weer helemaal terug. Alcaraz won sinds zijn terugkeer op de baan ook al het toernooi van Buenos Aires en bereikte de finale in Rio de Janeiro.

Hoewel de Spanjaard een lastige tijd had toen hij kampte met blessures, is hij in zichzelf blijven geloven. “Dat is voor mij het belangrijkste geweest. Het betekent veel voor mij dat ik nu weer de nummer 1 van de wereld ben. Het wa niet makkelijk, maar het maakte het wel makkelijker dat Djokovic hier niet meedeed.” Alcaraz maakt deze week als titelverdediger zijn opwachting in Miami.