Modeontwerpster Pauline van Dongen creëert wandelende energiecentrales

Foto: Roos van de Kieft

Op maandag 1 augustus lanceert de Nederlandse mode-ontwerpster Pauline van Dongen haar nieuwste ontwerp: de Solar Windbreaker waarmee je altijd stroom hebt op het wad. Opnieuw een stap in haar verbazingwekkende carrière die mode en technologie met elkaar verbindt.

Pauline van Dongen was in een klap beroemd en kreeg ongelooflijk veel nationale en internationale pers toen ze in 2013 haar Wearable Solar project  lanceerde. Samen met onder anderen Iris van Herpen, Borre Akkersdijk en Anouk Wipprecht behoorde ze toen al een paar jaar tot een groepje jonge fashion-tech-ontwerpers die een geheel nieuwe richting in de mode kozen, namelijk het integreren van kleding en technologie. Als eerste ontwerpster verwerkte Van Dongen zonnecellen in haar mode zodat de drager zelf energie kon opwekken en een telefoon kon opladen.

Nieuwe materialen

Van Dongen is inmiddels een fenomeen. Voortdurend kiest zij innovatieve ontdekkingen en nieuwe technologie om in haar mode te verwerken. Met haar team doet ze onderzoek naar nieuwe materialen en combineert daarbij oude en nieuwe technologie om tot nieuwe stoffen te komen. Zo maakte ze bijvoorbeeld Phototrope, een lichtgevend shirt om ’s nachts veilig te rennen met een speciaal folie dat de LED strips een diffuus licht geeft. Met haar Wearable Solar Dress, een jurk met zonnecellen  was ze een van de finalisten bij de South by Southwest Accelator Award. Maar ze maakte ook schoenen voor minister Bussemaker met een 3D-printer.

Foto: Roos van de Kieft
Foto: Roos van de Kieft

’s Werelds dunste zonnepanelen

Op verzoek van de Waddenvereniging bundelden Van Dongen en het duurzame merk Blue Loop Originals hun krachten en ontwierpen de Solar Windbreaker, een duurzaam en weerbestendige jas die gidsen van de Waddenvereniging tijdens wadlooptochten in de Waddenzee kunnen dragen. De jas is grotendeels gemaakt van recycled materiaal en bevat drie zonnepanelen die in laagjes in de stof zijn verwerkt.  Van Dongen en haar team gebruiken daarvoor ’s werelds dunste, meest efficiënte en flexibelste zonnepanelen van het bedrijf Alta Devices. De waddengids kan zijn of haar telefoon er in 1 á 2 uurtjes mee opladen.

Voeling houden

Paulien van Dongen voelt zich ondanks al die techniek toch echt een ontwerpster. Voeling houding met de mode vindt ze heel belangrijk, omdat ze mode een krachtig medium vindt. Ooit vertelde ze: “Enerzijds legt de technologie vanuit ontwerpperspectief beperkingen op en moet je eigenlijk zien hoe je die beperkingen kunt vertalen in mogelijkheden. Tegelijkertijd brengt de technologie ook een uitdaging met zich mee die aan de designkant mogelijk maakt wat je anders misschien niet was tegengekomen. Die uitwisseling is eigenlijk waar ik continue naar op zoek ben.”