App Second Canvas onthult geheimen van Meisje met de parel

Meisje met de parel
Meisje met de parel
Foto: Mauritshuis

Benieuwd welke verflagen niet met het blote oog te zien zijn op de schilderijen Meisje met de parel van Johannes Vermeer en Het aardse paradijs van Peter-Paul Rubens en Jan Brueghel? Dat is vanaf nu te zien via de nieuwe app Second Canvas van het Mauritshuis.

De app maakt het door middel van Gigapixel-technologie mogelijk om tot op de kwaststreek in te zoomen op een schilderij, waardoor onopvallende details zichtbaar worden. Daarnaast kunnen gebruikers van de applicatie onder de verflaag van een schilderij kijken naar lagen die met het blote oog niet zichtbaar zijn. Dat is mogelijk door een geïntegreerde infraroodfunctie. Het Mauritshuis zegt met de laatst genoemde feature een wereldprimeur te pakken te hebben.

Naast het Meisje met de Parel en Het aardse paradijs zijn er acht andere kunstwerken in de app opgenomen. Verder is de app ook voorzien van een audiotour.

Het museum ontwikkelde de app samen met digitaliseringsbedrijf Madpixel. De applicatie is te downloaden via de App-store en Google Play en kost 1,99 euro.

Het Mauritshuis in Den Haag toont Nederlandse schilderkunst uit de Gouden Eeuw. Meesterwerken als Meisje met de parel van Vermeer, De anatomische les van dr. Nicolaes Tulp van Rembrandt van Rijn, Het puttertje van Carel Fabritius en De stier van Paulus Potter zijn permanent te zien in de intieme museumzalen van het zeventiende-eeuwse monument.