Herstructurering nodig voor Nikon om winstgevend te blijven

Foto: CC0 License

Nikon heeft onlangs een reorganisatie aangekondigd, waarbij duizend banen verloren gaan. Met name binnen het segment camera’s heeft Nikon te maken met een sterke daling, mede doordat steeds meer mensen met hun telefoon foto’s maken. Deze maatregel is nodig zodat het bedrijf, dat in het afgelopen kwartaal wel nog steeds winst heeft gemaakt, ook in de toekomst winstgevend blijft.

Herstructurering

Nikon, in Nederland vooral bekend om haar camera’s, laat de meeste banen verdwijnen bij de Semiconductor-tak. Nikon spreekt inmiddels over een herstructurering van 1000 banen. Het gaat om 350 banen bij de Imaging-tak en verder wordt er op de hoofdkantoren gekeken naar de invulling van 200 banen. Het is niet zo dat alle banen verdwijnen, echter zullen 1000 werknemers het bedrijf moeten verlaten. Volgens het jaarverslag had Nikon in maart 25.729 werknemers.

Blijvende winstgevendheid

Nikon streeft naar een kostenbesparing op lange termijn. Eenmalig kost het Nikon 48 miljard yen. Het bedrijf zal volgend boekjaar 20 miljard yen besparen. Dit is omgerekend zo’n 175 miljoen euro. Doordat de eerder gemaakte doelstellingen niet zijn behaald, is volgens Nikon een reorganisatie nodig. Hierna zal Nikon zich focussen op blijvende winstgevendheid in plaats van het behalen van een hogere omzet.

Nikon camera

Nikon ziet met name door een krimpende markt voor camera’s de verkopen afnemen. De markt voor een compact Nikon camera loopt nog sterker terug. In de afgelopen twee kwartalen verkocht Nikon er 1,4 miljoen, een jaar eerder was dit nog 3,1 miljoen. De divisie camera’s gaat zich in de toekomst meer op high-end producten richten, waar een hogere marge op zit. Zo heeft Nikon deze maand haar assortiment van SnapBridge compatibele camera’s uitgebreid met de D5600, een inspirerende DX-formaat D-SLR voor mensen die de creatieve wereld van de fotografie willen verkennen.

Positief beeld

De onlangs bekendgemaakte kwartaalcijfers schetsen een positief beeld voor Nikon. Het bedrijf behaalde een omzet die 13,8 procent hoger was en boekte 55,9 procent meer winst dan in het vergelijkbare kwartaal vorig jaar.