Voeding als hoofdrol in het verbeteren van je humeur

Foto: Pexels

Verdrietig, boos, angstig of juist erg blij: volgens Psycholoog Charles Spence kunnen we meer invloed uitoefenen op ons humeur dan we denken. Hoe? Met de juiste voeding, op het juiste moment! Spence bedacht een app die je stemming als het ware ‘opmeet’ en je advies geeft over wat je het best kunt eten om jezelf weer op te peppen.

In samenwerking met wetenschappers van Oxford University en bezorgbedrijf JustEat zorgt Spence dat de app dankzij een gezichtsscanner kan aflezen wat je stemming is. Aan de hand daarvan krijg je een advies. Ben je bijvoorbeeld boos of gefrustreerd, dan kunnen pure chocolade en noten je goed doen. Beide voedingsmiddelen bevatten magnesium, een stof die een kalmerend gevoel opwekt.

Relatiebreuk

“Er is steeds meer bewijs dat je stemming invloed heeft op je smaak en reuk. We denken dat dit andersom ook zo werkt, dus dat eten je stemming kan beïnvloeden”, zo vertelt psycholoog Charles Spence aan Telegraph.co.uk. Dat verklaart dus ook waarom sommige mensen vlak na een relatiebreuk ineens geen trek meer hebben in een bepaald gerecht, of echt helemáál niets meer eten. Het smaakt namelijk niet zo lekker als toen je gelukkig en vrolijk was. “Daarom is het belangrijk om ons bewust te zijn van de relatie tussen voeding en geestelijk welzijn en onze stemmingen te herkennen.”