Nederlands jaaroverzicht 2016: van Simons die wordt bedreigd tot het overlijden van voetbalheld Cruijff

Fotocredit: BSR Agency
Fotocredit: BSR Agency
Foto: BSR Agency

Het is bijna zover: het aanbreken van 2017. Een goed moment om terug te blikken op 2016; een bewogen jaar. Zo namen we afscheid van voetbalheld Johan Cruijff, deed racemonster Max Verstappen het onmogelijke, kreeg Sylvana Simons bedreigingen aan haar adres en was Pokémon Go een hype waar je u tegen zegt. Bekijk hieronder het afgelopen jaar in vogelvlucht.

Januari

 • Dood David Bowie schokt velen

In 2016 zijn veel grootheden heengegaan. Zo ook de Britse popzanger David Bowie (69). Hij overleed op 10 januari aan de gevolgen van kanker. Wereldwijd werd geschokt gereageerd op zijn dood.

Maart

 • Misstanden Dolfinarium Harderwijk komen aan het licht

Het programma Rambab stelde misstanden aan de kaak bij Dolfinarium Harderwijk. Zo werd ontdekt dat de dieren onder zeer slechte omstandigheden moeten leven.

 • Zakenman Koen Everink wordt vermoord

Koen Everink (42) is 3 maart door een misdrijf om het leven gekomen. Later werd de tenniscoach van Robin Haase, Mark de J., als verdachte opgepakt. Hij had geld geleend van de zakenman om zijn gokverslaving te bekostigen.

 • België wordt opgeschrikt door explosies

Afgelopen 22 maart is een dramatische dag in de Belgische geschiedenis. Het land is die dag het toneel van aanslagen; twee terroristen blazen zichzelf op in een drukke vertrekhal van vliegveld Zaventem en daarna gaat er een bom af in de metro bij station Maalbeek. In totaal komen er 32 mensen om het leven, waaronder drie Nederlanders.

 • Johan Cruijff overlijdt

Johan Cruijff verliest op 24 maart zijn strijd tegen longkanker. De voetbalheld is 68 jaar geworden.

April

 • Geen Peil doet vreugde dansje

Een meerderheid van de Nederlandse stemgerechtigden stemt in een raadgevend referendum tegen het Associatieverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne. Met de woorden ‘we hebben gewonnen’ claimde het gezicht van Geen Peil, journalist Jan Roos, de overwinning.

 • Overdosis wordt muziekicoon Prince fataal

Net zoals bij het overlijden van David Bowie werd geschokt gereageerd op de dood van sterartiest Prince (57). Hij is op 21 april overleden aan een per ongeluk genomen overdosis van de zware pijnstiller fentanyl. Ter nagedachtenis stond Paradiso in Amsterdam op 25 april in het teken van de muzieklegende.

 • Groot feest voor Feyenoord

Feyenoord wist 24 april de KNVB-beker in de wacht te slepen. De ploeg won na acht jaar weer de prijs en de huldiging was dan ook één groot feest.

 • PSV wordt voor de 23e keer landskampioen

Niet alleen Feyenoord had afgelopen jaar iets te vieren, maar ook PSV. De Eindhovense club mocht zich voor de 23e keer landskampioenschap noemen.

Mei

 • Racemonster Max Verstappen doet het onmogelijke

Liefhebber van Formule 1 of niet, niemand kan om Max Verstappen heen. Zo won het racemonster 15 mei de Grand Prix van Spanje. Hij schreef daarmee historie, want nog nooit zegevierde een Nederlandse autocoureur in een race uit de Formule 1.

 • Bedreigingen aan het adres van Sylvana Simons

Toen Sylvana Simons bekendmaakte dat ze tijdens de komende verkiezingen op de kandidatenlijst zou staan van de partij DENK volgde er bedreigingen aan haar adres. Inmiddels heeft Simons de partij verlaten en is ze haar eigen partij opgericht ‘Artikel 1‘.

Juni

 • Britten nemen afscheid van hun Europese familie

Het ongeloof is enorm als de Britten eind juni de Europese Unie (EU) verlaten. In Nederland barst de discussie los over een Nexit.

Juli

 • Pokémon Go zet Nederland op zijn kop

Op 16 juli deed Pokémon Go zijn intrede. Het spelletje was meteen razend populair. Overal op straat liepen groepjes, voornamelijk jongeren, kijkend naar hun mobiel op zoek naar Pokémon. De speurtocht naar de beestjes zorgden voor de nodige ophef, maar ook voor veel plezier.

Augustus

 • Yuri van Gelder moet zijn koffers pakken

Het was niet het jaar van turner Yuri van Gelder. Zijn Olympische avontuur kon hij niet afmaken, omdat hij zich zou hebben misdragen door op stap te gaan, alcohol te drinken en pas in de vroege uurtjes terug te keren. De turner spande tevergeefs een rechtszaak aan tegen de beslissing.

 • Sporters laten zien wat ze in huis hebben

Andere Nederlandse sporters konden wel laten zien wat ze in huis hebben. Zo wonnen turnster Sanne Wevers en windsurfer Dorian van Rijsselberghe goud. TeamNL nam negentien medailles mee naar huis.

September

 • Jongeren stoken onrust in Zaandam

In september domineert een groep Turks-Nederlandse jongeren, onder wie treitervlogger Ismail Ilgun, het nieuws. Ze zorgen voor overlast en intimidatie bij een winkelcentrum in de Zaandamse wijk Poelenburg.

 • ‘ja, tenzij’-orgaandonorsysteem is een feit

Het is veelvuldig besproken, maar de kogel is op 13 september eindelijk door de kerk: het fel omstreden D66-plan om meer orgaandonoren te krijgen is op die dag nipt aangenomen in de Tweede Kamer.

Oktober

 • Journalist wordt doodgeschoten

De Nederlandse persfotograaf Jeroen Oerlemans is op 2 oktober in de Libische stad Sirte doodgeschoten door een sluipschutter van terreurbeweging IS.

 • Nederland smelt als Floortje Dessing Televizierring wint

Floortje naar het einde van de wereld (BNN-VARA) is 13 oktober uitgeroepen tot het beste televisieprogramma van het jaar. Niet alleen Floortje, maar ook haar vader steelt de harten van veel Nederlanders met zijn emotionele en enthousiaste reactie; echt een trotse vader.

November

 • Ongeloof om overwinning Donald Trump

Nog nooit in de geschiedenis hebben de presidentsverkiezingen van de Verenigde Staten voor zoveel ophef en verdeeldheid gezorgd als dit jaar, ook in Nederland. Donald Trump is er onverwachts met de overwinning vandoor gegaan. De tijd zal het leren wat de exacte impact zal zijn van zijn presidentschap op zijn eigen land, maar ook op die van ons kikkerlandje.

December

 • Joop Braakhekke verliest strijdt tegen alvleesklierkanker

Joop Braakhekke is 8 december op 75-jarige leeftijd overleden. Hij vocht al enige tijd tegen uitgezaaide alvleesklierkanker.

 • Misdaadjournalist Martin Kok wordt doodgeschoten

Dat voormalig crimineel en misdaadjournalist Martin Kok die vanwege zijn website Vlinderscrime.nl, waar hij criminelen met naam en toenaam noemde, niet geliefd was, stond buiten kijf. Op 9 december moest hij zijn onorthodoxe werkwijze met de dood bekopen.

 • Geert Wilders komt ongestraft weg met ‘minder-Marokkanen’-uitspraken

Dat Geert Wilders niet op zijn mondje is gevallen, is algemeen bekend. Met zijn ‘minder Marokkanen’-uitspraak die hij in 2014 deed ging hij echter volgens velen te ver. Hij heeft zich schuldig gemaakt aan aanzetten tot discriminatie en groepsbelediging. De rechtbank heeft besloten hem wel schuldig te verklaren, maar geen straf op te leggen.

 • Premier Rutte bereikt een akkoord over het Oekraïneverdrag

Het kabinet heeft 16 december ingestemd met een wetsvoorstel om het Europese associatieverdrag met Oekraïne goed te keuren.

 • Vrachtwagen rijdt in Berlijn op mensenmassa in

Een vrachtauto is 20 december bewust ingereden op een kerstmarkt in Berlijn. Hierbij zijn minstens twaalf doden gevallen en tientallen gewonden. In Nederland werd geschokt gereageerd op het drama. De verdachte Tunesische Anis Amri is na de bloedige aanslag via Nederland naar Italië gereisd. Hij is daar om het leven gebracht.

 • Zieke Tijn steelt harten

De aandoenlijke nagellakactie voor 3FM Serious Request van de ongeneeslijk zieke jongen Tijn stond volop in de aandacht. Hij heeft miljoenen euro’s opgehaald.

 • Nog meer grootheden overlijden

Talloze grootheden zijn ons ontvallen dit jaar. Op de valreep van 2016 zijn ook popzanger George Michael (53) en actrice Carrie Fisher (60) overleden. Fisher werd wereldberoemd met haar vertolking van prinses Leia in de Star Wars-films. Wereldwijd reageerden mensen vol ongeloof.