Bijzonder warm, zon en wolken

Vandaag
25° 15.0° z 3
15 okt. 2018, 7:24 uur - Het belooft opnieuw een bijzonder warme oktoberdag te worden met maxima van 20-26 graden. Daarbij is er een mix van zon en wolken. Het blijft overwegend droog. Morgen bereikt de temperatuur waarschijnlijk voor het laatst dit jaar waarden van 22-26 graden. Daarbij maakt de zon overuren. De dagen daarna wordt het geleidelijk minder warm met iets meer bewolking.
Komende 5 dagen Max Min Wind
dinsdag 25° 10° zo 2
woensdag 22° 10° z 2
donderdag 19° 11° n 2
vrijdag 17° no 2
zaterdag 17° nw 2

Uitgebreide weersverwachting

Vanochtend start de dag met brede opklaringen en enkele wolkenvelden. In de oostelijke helft komt sluierbewolking voor. Hierdoor kleurt de lucht bij zonsopkomst prachtig rood. Halverwege de ochtend neemt vanuit het zuiden de bewolking toe. Tussendoor schijnt de zon. In het westen is een kleine kans op een bui. Elders blijft het droog.

Vanmiddag is er een mix van zon en wolken. Het belooft wederom een bijzonder warme najaarsdag te worden. Het kwik loopt op naar 20 graden op de Wadden en in de Kop van Noord-Holland, 22 graden in Friesland en het noorden van Groningen en circa 23 graden in Zeeland en de Randstad. In het oosten, zuidoosten en zuiden wordt het 24 à 25 graden. In Limburg, het zuidoosten van Brabant en in de Achterhoek en Twente kan het plaatselijk 26 graden worden. Hiermee is het ruim 10 graden warmer dan normaal. Maxima van 14 à 15 graden zijn halverwege oktober gebruikelijk. Er staat een overwegend matige zuidenwind (3-4 Bft.) en het blijft waarschijnlijk droog.

Vanavond zijn er brede opklaringen en enkele wolkenvelden. In het noordwesten en noorden komt wat meer bewolking voor en daar is aan het eind van de avond kans op een spatje regen. In de rest van het land blijft het droog.

Komende nacht klaart het op veel plekken breed op en blokkeren slechts enkele wolken het schijnsel van de sterren. In het noorden kan aan het begin van de nacht nog een spatje regen vallen, maar al gauw wordt het droog. Het koelt af naar 9-12 graden. In de steden is het met minima van een graad of 15 een stuk zachter.

Morgenochtend is het vrij zonnig. Vooral aan het begin van de ochtend zijn er ook enkele kleine wolkenvelden, maar deze verdwijnen gauw. De oktoberzon warmt het aardoppervlak snel op en tegen het middaguur is het op veel plaatsen alweer 19-22 graden.

Morgenmiddag is het voor liefhebbers van de nazomer genieten. Het is flink zonnig met af en toe enkele wolken. De maxima liggen tussen 22 graden in het noordwesten en 26 graden in het zuidoosten. Waarschijnlijk is het de laatste dag dat de temperatuur dit jaar zo hoog uitvalt. De wind komt uit het oosten tot zuidoosten en is overwegend zwak. Het blijft droog.

Morgenavond is het helder. Wie een terrasje pakt kan dat het beste aan het begin van de avond doen, want het koelt rap af. Om 21:00 uur is de temperatuur overal alweer onder de 20 gradengrens gedoken. In de nacht naar woensdag zijn er brede opklaringen. De minima variëren van 7 graden in het binnenland tot 11 graden in de kustgebieden. Regionaal ontstaat mist.

Woensdag is het kalm najaarsweer. In de ochtend is het regionaal bewolkt of nevelig. Het ochtendgrijs lost geleidelijk op en woensdagmiddag is er een mix van zon en wolken. Er staat een zwak windje uit veranderlijke richtingen. De maximumtemperatuur ligt tussen 18 graden in het noordwesten en lokaal 23 in het zuidoosten. Het blijft droog.

Woensdagavond en in de nacht naar donderdag is het wisselend bewolkt. Regionaal is kans op mist. Het koelt af naar 7-11 graden.

Donderdagochtend lost eventuele mist en laaghangende bewolking snel op. Het is prima najaarsweer met een mix van zon en stapelwolken. De middagtemperatuur komt uit op 16-19 graden. Daarmee is een bijzonder late en lange reeks van warme dagen voorbij. Desondanks is het nog veel warmer dan normaal. Maxima van 14 à 15 graden zijn in deze tijd van het jaar gebruikelijk. Er staat een zwakke tot matige noordoostenwind en het blijft droog.

De dagen daarna loopt de maximumtemperatuur geleidelijk verder terug. In het weekend is het maximaal 15-17 graden. Het is rustig weer met vrij weinig wind en flinke zonnige perioden. Dagelijks kan het ’s nachts en in de vroege ochtend mistig zijn. De kans op regen is uitermate klein en waarschijnlijk blijft het dan ook geheel droog. Na het weekend draait de wind naar het noordwesten en neemt de kans op een bui toe. Met 13-15 graden komen de middagtemperaturen op normale waarden uit.

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen van het weer? Volg dan ons nieuwsblog.