Wolkenvelden, later meer zon

Vandaag
24° 18.0° w 3
30 mei 2017, 13:20 uur - In het binnenland schijnt soms de zon en in het oosten is een kleine kans op een (onweers)bui. In het westen en noorden is het bewolkt, lokaal valt wat (mot)regen. In de loop van de middag breekt vanuit het zuidwesten de zon vaker door. Het wordt 17 graden op de Wadden en 25 in Limburg. Morgen tot en met vrijdag is het vrij zonnig en droog en vrijdag wordt het zomers warm.
Komende 5 dagen Max Min Wind
woensdag 24° 13° w 3
donderdag 24° no 2
vrijdag 28° 11° zo 2
zaterdag 26° 16° zw 3
zondag 21° 14° w 3

Uitgebreide weersverwachting

Vanmiddag steekt een stevige westenwind op, windkracht 3 tot 5. Er wordt frissere lucht aangevoerd, de temperatuur ligt rond 16 graden aan zee, 20 in het midden van het land en lokaal 24 langs de oostgrens. Ondanks dat het flink koeler is dan afgelopen dagen, zitten we nog steeds rond of boven de norm van 16-20 graden!

Het weerbeeld ziet er op veel plaatsen prima uit, de zon komt steeds vaker tevoorschijn. In het oosten is kans op een lokale (onweers)bui. In het noordwesten duurt het langer voordat de zon tevoorschijn komt. Uit de bewolking kan daar wat lichte (mot)regen vallen.

Vanavond is het wisselend bewolkt en in het noordoosten kan nog een bui voorkomen. Vannacht is het overwegend droog en het koelt af naar 14 tot 12 graden. 

Morgen wordt een prima lentedag. Het blijft vrijwel overal droog en de zon schijnt in de kustprovincies flink. In het zuidoosten komen ook wolkenvelden voor en overal in het binnenland ontstaan stapelwolken die de zon soms afschermen, mogelijk ontstaat in het oosten een bui. Bij een zwakke tot matige noordwestenwind stijgt de temperatuur naar 16-19 graden aan zee, 21 in het midden van het land en 24 in Limburg.

Donderdag, de start van de meteorologische zomer, begint in de vroege ochtend frisjes. De temperatuur ligt dan tussen 4 en 8 graden. Alleen op de Wadden en in Zeeland is het iets minder fris met een graad of 11. Het is niet uitgesloten dat de temperatuur in Twente of de Achterhoek aan de grond tot iets onder het vriespunt zakt. 

Bij een zwakke tot matige noordenwind kan de temperatuur donderdagmiddag snel oplopen naar 20 graden in het noorden van het land, 23 in het midden en ruim 25 in het zuiden. De zon schijnt uitbundig en het blijft droog. Alleen op de Wadden is het koel door wind vanaf de relatief koude Noordzee met maxima tussen 16 en 19 graden. Langs de westkust wordt het eerst een graad of 22, maar koelt het in de loop van de middag af door zeewind.

Vrijdag lijkt een schitterende dag te worden. Het is zonovergoten en droog en met een zwakke tot matige zuidoostenwind wordt warme lucht aangevoerd. Het wordt 21-24 graden in het uiterste noorden, 25-28 graden in het midden van het land en ruim 29 in het zuiden. Op de stranden is het eerst zomers warm, maar koelt het in de loop van de middag flink af door zeewind.

In het pinksterweekend is er voor ieder wat wils. Zaterdag zitten we mogelijk nog even in de warme lucht. Vooral in het oosten kan het nog behoorlijk warm worden met 25-30 graden. In het westen gaat de wind al snel vanaf zee waaien, waardoor het met 20-25 graden minder warm is. De warmte in het binnenland wordt in de loop van zaterdag verdreven door regen- en onweersbuien, maar daar vooruit schijnt eerst nog de zon.

Op Pinksterzondag en -maandag loopt de temperatuur terug, maar met 18 graden aan zee en 22 in Limburg hebben we prima temperaturen voor begin juni. Daarbij is het op de meeste plaatsen droog. Zon en stapelwolken wisselen elkaar dan af. Een lokale bui behoort wel tot de mogelijkheden.

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen van het weer? Volg Weeronline dan op twitter en facebook.