Veel wolkenvelden, koude nacht

Vandaag
-1.0° no 2
14 dec. 2018, 17:12 uur - Er trekken wolkenvelden over het land, maar regionaal klaart het op. Morgen belooft een koude dag te worden. ’s Ochtends vroeg vriest het 3 tot 6 graden en in de middag komt het kwik nauwelijks boven nul. Daarbij is het vrij zonnig. In de nacht naar zondag verdrijft een neerslaggebied langzaam de kou en valt enige tijd (natte) sneeuw.
Komende 5 dagen Max Min Wind
zaterdag -3° zo 3
zondag -1° z 3
maandag zw 3
dinsdag z 3
woensdag z 3

Uitgebreide weersverwachting

Vanavond is er veel bewolking. Vooral in het noorden kan het opklaren. Waar het breed opklaart duikt de temperatuur gelijk onder nul.

Komende nacht blijft er veel bewolking. In de loop van de nacht kan het op meer plaatsen opklaren. Het belooft een koude nacht te worden met in het hele land vorst. De minima komen uit op -1 tot -3 graden in de kustgebieden en -3 tot -6 graden in het binnenland. Waar het lang bewolkt blijft vriest het slechts een paar graden. Plaatselijk kan een (fiets)brug glad worden, maar de gladheid blijft zeer beperkt.

Morgenochtend vroeg is het koud winterweer. Het vriest 3 tot 6 graden, maar door de zwakke tot matige zuidoostenwind is het voor het gevoel een paar graden kouder. Het is fijn om op deze koude winterochtend lekker warme winterkleding aan te trekken. De temperatuur loopt gedurende de ochtend geleidelijk op. Wel blijft het op de meeste plaatsen de gehele ochtend vriezen.

De zon maakt overuren, maar in de kustgebieden kunnen aan het begin van de ochtend nog wel wolkenvelden voorkomen. Deze bewolking verdwijnt in de loop van de ochtend. In het zuidwesten temperen sluierwolken het decemberzonnetje een beetje.

Morgenmiddag blijft het droog. Het is stralend zonnig met slechts af en toe wat sluierwolken. De meeste sluierwolken komen in het zuidwesten voor, maar de zon weet hier makkelijk doorheen de schijnen. De middagtemperatuur stijgt naar 0 tot 1 graad. In het noordoosten kan het regionaal de hele dag blijven vriezen met temperaturen die net onder het vriespunt uitkomen. Hiermee liggen de maxima ver beneden normaal. Middagtemperaturen van 5-7 graden zijn halverwege december gebruikelijk.

De zuidoostenwind neemt gedurende de middag toe en is matig in het binnenland tot vrij krachtig aan de (IJsselmeer)kust. Op de Wadden kan het hard waaien (6 Bft.). Vanwege de gure wind vriest het voor het gevoel circa 5 graden.

Morgenavond neemt de bewolking vanuit het zuidwesten langzaam toe en nadert een neerslaggebied ons land. In de tweede helft van de avond begint het in het zuidwesten te regenen. Daarbij ligt de temperatuur een paar graden boven nul en daardoor is het niet glad. In het binnenland vriest het een graadje. In het noordoosten kan het 3 graden vriezen.

In de nacht naar zondag trekt het neerslaggebied geleidelijk noordoostwaarts. In het westen, zuidwesten en zuiden valt enige tijd natte sneeuw, maar al gauw gaat de neerslag over in regen. In het midden, oosten, noorden en noordoosten kan een paar uur lang (natte) sneeuw vallen. De temperatuur ligt rond of net iets onder het vriespunt en daardoor kan het regionaal even wit worden. De kans op een sneeuwlaagje is het grootst in Drenthe en Groningen, maar ook in hoge gebieden zoals de Veluwe. De ‘sneeuwpret’ is van korte duur want de neerslag gaat geleidelijk over in regen. Tijdens de overgang van sneeuw naar regen kan het even ijsregenen (dat zijn kleine hagelsteentjes) of ijzelen (regen die bevriest aan het wegdek). Er is dan ook grote kans op gladheid. Tijdens het passeren van het neerslaggebied loopt de temperatuur langzaam op treedt de dooi in. Eventuele sneeuw smelt dan ook snel weg. In de loop van de nacht wordt het in het zuidwesten droog.

Zondagochtend wordt het vanuit het zuidwesten geleidelijk overwegend droog. In Groningen kan aan het begin van de ochtend nog natte sneeuw vallen, maar ook daar gaat de neerslag over in regen. Aan het eind van de ochtend valt alleen in het noordoosten nog wat regen. Er is veel bewolking, maar vanuit het zuidwesten weet de zon geleidelijk door te breken.

Zondagmiddag wordt het ook in Groningen overwegend droog. Er zijn vrij veel wolkenvelden, maar tussendoor is ruimte voor de zon. Hier en daar weten de wolkenvelden enkele regenspetters te produceren, maar op de meeste plaatsen blijft het droog. De temperatuur stijgt naar 3 graden in het uiterste noordoosten tot 7 graden in het zuidwesten. De zuidwestenwind is zwak tot matig.

Zondagavond en in de nacht naar maandag neemt de bewolking vanuit het westen toe en stijgt de kans op buien. Met minima van 2 graden in het oosten tot 4 in het westen is het een stuk minder koud dan de voorgaande nachten.

Maandag is er veel bewolking, maar in de middag kan de zon doorbreken. Er is kans op een enkele bui en het wordt 5-8 graden.

De dagen daarna is het licht wisselvallig en domineren wolken het weerbeeld. De temperatuur stijgt naar 6-9 graden en daarmee is het iets te zacht voor de tijd van het jaar. Normaal is het 5 à 6 graden. In de aanloop naar Kerst blijft het licht wisselvallig en aan de zachte kant met 5-10 graden.

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen van het weer? Volg dan ons nieuwsblog.