Warm zomerweer, later buien

Vandaag
28° 17.0° z 3
22 juli 2017, 11:22 uur - Er is een mix van zonnige perioden en enkele wolkenvelden. Het wordt behoorlijk warm met maxima van 22-28 graden. Vanuit het zuidwesten neemt de bewolking toe en vanavond is kans op fikse (onweers)buien. Morgen is het herfstachtig met geregeld buien. Het wordt 20-22 graden. De dagen daarna blijft het wisselvallig met veel bewolking en talrijke buien.
Komende 5 dagen Max Min Wind
zondag 22° 15° zw 4
maandag 19° 14° n 2
dinsdag 21° 14° nw 3
woensdag 23° 13° w 3
donderdag 21° 14° zw 3

Uitgebreide weersverwachting

Vanmiddag neemt vanuit het zuidwesten de bewolking toe en is in de westelijke kustgebieden kans op een spat regen. Voor de bewolking uit is het in de rest van het land prima zomerweer met een mix van flink zonnige perioden en enkele wolkenvelden. In het noordoosten ontstaan enkele stapelwolken die in de namiddag lokaal uit kunnen groeien tot een bui.

De zwakke tot matige zuidenwind voert warme lucht aan en op veel plaatsen wordt het zomers warm. Het kwik loopt op naar 25 graden in Friesland, Flevoland, Utrecht en het westen van Brabant tot 27 graden in het oosten en zuidoosten. In de Achterhoek en het oosten van Limburg kan het lokaal 28 graden worden. In de meest westelijke provincies is het met 22-25 graden iets minder warm.

Vanavond is het overwegend bewolkt. In de oostelijke helft ontstaan fikse (onweers)buien, waarbij het soms flink kan plenzen. De zwaarste buien zijn voor het oosten en noordoosten. Komende nacht vallen vooral in het noorden en oosten stevige buien. Het koelt af naar 13 graden in Zeeland tot 16 in Groningen.

Morgenochtend start de dag in de noordelijke helft met buien en vrij veel bewolking. In het zuiden is het overwegend droog en is ruimte voor de zon. In de loop van de ochtend ontstaan stapelwolken die al gauw uitgroeien tot buien.

Morgenmiddag trekken talrijke buien over het land. Bij buien is kans op een klap onweer. Tussen de buien door schijnt de zon. Met 20 graden in het noordwesten tot 22 in het zuidoosten is het een stuk minder warm en zelfs een paar graden kouder dan gebruikelijk. Normaal komen de maxima in deze periode van juli uit op 22-25 graden. De zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig waardoor het voor het gevoel bijna herfstachtig is. We kunnen dus spreken van een echte zomerdip.

Morgenavond trekken de buien naar het oosten weg en wordt het overwegend droog. In de nacht naar maandag is er veel bewolking. De minimumtemperatuur ligt tussen 12 en 14 graden.

Maandag wordt het opnieuw een natte dag. Er vallen geregeld buien waarbij ook een klap onweer mogelijk is. Er is veel bewolking en de zon is nauwelijks te zien. Het is erg fris met maxima van maar 17 graden in Limburg tot 20 aan de kust.

Dinsdag blijft het wisselvallig met een afwisseling van buien en droge momenten. Wel zijn de buien minder talrijk dan op maandag. De bewolking heeft de overhand, maar in de namiddag en avond is soms ook ruimte voor de zon. Er staat een matige tot vrij krachtige noordwestenwind. De maximumtemperatuur komt uit op 19-21 graden.

De dagen daarna houdt het wisselvallige weer aan. Dagelijks vallen buien en is het overwegend bewolkt. Met maxima van 20-22 graden blijft het te koud voor de tijd van het jaar. Pas volgend weekend lijkt het warmer en zonniger te worden. De zomerse grens van 25 graden komt weer in zicht.

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen van het weer? Volg Weeronline dan op twitter en facebook.