Zeer zware storm, hevige windstoten

Vandaag
10° 3.0° w 6
18 jan. 2018, 10:28 uur - Het waait uitzonderlijk hard. Aan de westkust is sprake van een zware tot zeer zware westerstorm (10-11 Bft.). Daarbij is kans op zeer zware windstoten tot circa 140 km/uur. Ook in het binnenland is kans op zeer zware windstoten van 100-130 km/uur. In de loop van de middag neemt de wind af.
Komende 5 dagen Max Min Wind
vrijdag zw 4
zaterdag zw 3
zondag -1° z 3
maandag zw 3
dinsdag 11° zw 4

Uitgebreide weersverwachting

In de westelijke kustgebieden is tot circa 13:00 uur kans op zeer zware windstoten van 100-140 km/uur. In het midden en oosten is kans op zeer zware windstoten van 100-130 km/uur. Aan de westkust staat een zware tot zeer zware (noord)westerstorm. Ook landinwaarts bereikt de wind soms stormkracht. In de loop van de middag neemt de wind af.

In het noorden komen nog enkele buien voor. In de rest van het land is het op veel plaatsen droog.

Vanmiddag bestaat het weerbeeld uit korte buien afgewisseld met droge momenten. In het zuiden, midden en westen schijnt soms de zon. In het noorden en oosten blijft de ruimte voor de zon zeer beperkt.

De maximumtemperatuur is vandaag uitgekomen op 7 graden in het noorden tot lokaal 11 in het zuiden. Al voor het middaguur heeft de temperatuur een daling ingezet. Vanmiddag ligt de temperatuur tussen 4 en 6 graden. Door de wind ligt de gevoelstemperatuur rond het vriespunt.

In de avond wordt de (noord)westenwind matig in het binnenland tot (vrij) krachtig aan de kust. Er trekken enkele buien over het land en daarbij stijgt de kans op hagel of natte sneeuw. Ook is kans op een klap onweer. In het binnenland kan de temperatuur tot dicht bij het vriespunt dalen en is in de nacht naar vrijdag kans op gladheid. Aan zee liggen de minima op 2-3 graden.

Morgen trekken enkele winterse buien over het land met natte sneeuw, hagel en lokaal onweer. Het wordt 4 graden in Groningen tot 6 in het zuiden en westen en dat is voor januari een vrij normale temperatuur. Het weerbeeld bestaat uit wolkenvelden, afgewisseld met een beetje zon. De wind is meest matig, aan zee (vrij) krachtig, en waait uit het westen tot zuidwesten.

Morgenavond en in de nacht naar zaterdag is het wisselend bewolkt met in de kustregio's vaker buien dan in het binnenland. Bij buien is grote kans op winterse neerslag. De minimumtemperatuur varieert van -1 in het oosten tot +2 aan zee en zowel door de winterse buien als door bevriezing van natte wegdelen kan het plaatselijk glad worden.

Zaterdag wordt het opnieuw maximaal 4 graden in het noordoosten tot 6 in Zeeland. Het weerbeeld bestaat uit een mix van buien en opklaringen en de buien zijn soms winters met hagel of natte sneeuw. De wind waait uit het westen tot zuidwesten en is matig, aan zee soms vrij krachtig. In de nacht naar zondag gaat het op uitgebreide schaal licht vriezen en kan het glad worden.

Zondag waait er een zuidenwind. Op veel plaatsen start de dag droog, maar vanuit het zuidwesten volgt regen. Mogelijk valt in het noordoosten eerst natte sneeuw. Het wordt 3-4 graden in Groningen tot circa 8 graden in het zuiden en westen. De hoogste temperaturen van de dag worden waarschijnlijk pas in de avond bereikt.

Het vooruitzicht naar volgende week ziet er wisselvallig en zeer zacht uit. Vooral op woensdag en donderdag is de temperatuur hoog voor de tijd van het jaar met maxima van 10-13 graden. Daarna wordt het minder zacht en mogelijk droger.

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen van het weer? Volg Weeronline dan op twitter en facebook.