Mix van zon en wolken, droog

Vandaag
0.0° z 3
Het wordt overal droog. Daarbij schijnt de zon regionaal flink, maar er zijn ook gebieden waar het bewolkt is of raakt. De temperatuur stijgt naar 5-7 graden. Deze Pakjesavond koelt het snel af en kan het op verschillende plaatsen vriezen. Het blijft droog. Komende dagen is het koud decemberweer met maxima tot 5 graden. Vaak is het droog, maar maandag kan het flink regenen.
Komende 5 dagen Max Min Wind
zondag zwaar bewolkt no 2
maandag zwaar bewolkt en regen zw 3
dinsdag zwaar bewolkt z 2
woensdag zwaar bewolkt -1° zo 2
donderdag vrij veel bewolking zo 2

Uitgebreide weersverwachting

Nederland weer map

Vanmiddag schijnt op veel plaatsen de zon volop. Het zuidwesten en geleidelijk ook het zuiden en westen krijgen met wolkenvelden te maken, waar de zon zich voor langere tijd achter verschuilt. De temperatuur loopt op naar 5 à 6 graden en in het zuidoosten kan het 7 graden worden. Er staat een matige wind uit een zuidelijke richting. In de loop van de middag neemt de wind af naar zwak. In de zon en uit de wind is het best aangenaam en prima weer om een wandeling te maken. Zoek daarbij wel rustige plekken op.

Vanavond, Pakjesavond, heeft het westen eerst nog met wolkenvelden te maken, maar geleidelijk krijgen we in een groot deel van het land brede opklaringen cadeau. In het oosten verschijnen sluierwolken, waardoor de maan niet fel, maar een beetje wazig door de bomen schijnt. Er staat nauwelijks wind en daardoor koelt het razendsnel af. Om 19:00 uur ligt de temperatuur in het midden en oosten op verschillende plaatsen al rond het vriespunt. In het westen is het vanwege de bewolking een paar graden warmer. De Sint doet er dan ook goed aan een warme mijter op te zetten. Een regenkostuum heeft hij niet nodig, want het blijft de hele avond droog.

Komende nacht zijn er opklaringen en versluieren wolken het zicht op de sterren. De temperatuur daalt gestaag en daardoor vriest het in het overgrote deel van het land. De minima komen uit op -1 tot -4 graden. Plaatselijk kan het glad zijn, vooral op (fiets)bruggen. Het wordt nevelig en in het noordoosten kan het bewolkt raken.

Morgenochtend breiden lage wolken zich over het noorden uit en is het daar grijs. Elders is veel ruimte voor de zon, maar zijn ook dunne sluierwolken zichtbaar. In de vroege ochtend is het koud met op veel plaatsen een aantal graden vorst. Geleidelijk loopt de temperatuur op naar een graad of twee tegen het middaguur. Mogelijk blijft het kwik in het noorden vanwege de bewolking rond het vriespunt hangen.

Morgenmiddag is er een mix van zon en sluierwolken. Geleidelijk wordt de sluierbewolking dikker en heeft de zon steeds meer moeite daar doorheen te schijnen. In de noordelijke helft kan het de hele middag grijs blijven en daarbij is het ook koud met temperaturen van maximaal een paar graden boven nul. Waar de zon schijnt loopt het kwik op naar circa 4 graden. Daarmee is het kouder dan normaal. Maxima van 6-7 graden zijn in deze tijd van het jaar gebruikelijk. Waarschijnlijk blijft het de hele middag droog, al is langs de oostgrens met name aan het eind van de middag een spatje niet uitgesloten. Er waait een zwakke, soms matige noordoostenwind.

Morgenavond raakt het vanuit het oosten geheel bewolkt en daarbij stijgt de kans op neerslag. Het westen houdt het waarschijnlijk nog de hele avond droog.

In de nacht naar maandag valt op steeds meer plaatsen neerslag. Op de meeste plaatsen gaat het waarschijnlijk gewoon om regen, maar in het zuidoosten kan natte sneeuw vallen. Bij intensieve natte sneeuwval kan het in de Limburgse heuvels wit worden. Er is op dit moment een kleine kans, zo’n 10%, dat het ook in de lagere delen van Limburg wit wordt. De verwachting is nog wel erg onzeker. De minima komen uit op 0 tot +2 graden. Deze waarden worden aan het begin van de nacht bereikt. In de regen is het een graad of 3. Bij natte sneeuw daalt de temperatuur naar waarden van 1 graad boven nul.

Maandagochtend is het waarschijnlijk kletsnat en regent het in een groot deel van het land flink. In het zuidoosten is aanvankelijk nog kans op natte sneeuw, maar geleidelijk gaat de neerslag ook daar over in regen. Daarbij is het waterkoud.

Maandagmiddag kan het nog een tijd regenen en is het grijs. Het wordt 4-7 graden. De wind neemt in kracht toe en draait naar het zuidwesten. Aan het eind van de middag kan het vrij krachtig tot krachtig waaien en is kans op zware windstoten. Vanwege wind en regen ligt de gevoelstemperatuur dicht bij het vriespunt. De windverwachting is nog wel onzeker. Mogelijk pakt de wind minder fel uit en waar de zwaarste windstoten voorkomen is nog onduidelijk. Hetzelfde geldt voor waar de meeste regen valt. In de huidige verwachting is dat in het midden van het land en blijft het in het noordoosten zelfs een tijd droog. Maar wanneer de neerslagzone zich 50 km zuidwestelijker of juist noordoostelijker bevindt levert dat gelijk heel ander weer op.

Maandagavond trekt de meeste regen naar het noordwesten weg en in de nacht neemt ook de wind weer in kracht af. Het kan opklaren en het koelt af naar 0 tot 3 graden. Plaatselijk kan het vriezen en is kans op gladheid door bevriezing van natte weggedeelten.

Dinsdag is het heel ander weer dan maandag. Er staat namelijk weinig wind en het blijft op de meeste plaatsen droog. Er zijn zonnige momenten, maar ook wolkenvelden. De kans op zon is het grootst in het zuidoosten. Met maxima van een graad of 4 blijft het koud voor de tijd van het jaar.

De dagen daarna houdt het koude decemberweer aan. Overdag komt de temperatuur daarbij rond 4 graden uit en bij opklaringen is ’s nachts kans op vorst. Waarschijnlijk is er meer bewolking dan zon, maar het blijft overwegend droog. Vanaf volgend weekend neemt de kans op zachter weer met temperaturen van 5-10 graden toe. Daarbij stijgt ook de kans op regen.