Bewoners azc Middelburg tijdelijk naar andere locatie door brand

Foto: ANP

De bewoners van het asielzoekerscentrum in Middelburg waar zaterdag brand heeft gewoed, moeten tijdelijk naar een andere opvanglocatie, meldt de Veiligheidsregio Zeeland. Door de brand is het gebouw niet meer toegankelijk. “We hadden de hoop en verwachting dat de helft van het gebouw toegankelijk zou zijn, maar dat is niet het geval”, aldus een woordvoerder. Voor de brand zijn twee bewoners van het azc aangehouden, heeft de politie gemeld.

De verdachten zijn een man van 28 jaar en een man van 22 jaar. Ze zijn aangehouden op verdenking van brandstichting en worden gehoord door de politie. De politie is ook een onderzoek gestart naar de omstandigheden die tot de brand leidden. Rond 07.50 uur begon de brand op de vierde verdieping van de opvanglocatie aan de Laurens Stommesweg.

De 284 bewoners van het azc worden tijdelijk opgevangen in de nabijgelegen sporthal De Sprong, meldt de woordvoerder van de veiligheidsregio. Deze hal is ter beschikking gesteld door de gemeente Middelburg. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) regelt de opvang en zoekt nog naar een andere opvanglocatie in het land.

Bij de brand raakten acht mensen lichtgewond. Drie van hen moesten naar het ziekenhuis. De gewonden hadden vooral rook ingeademd. Een van de slachtoffers was een brandweerman. Hij werd behandeld in het ziekenhuis voor een verwonding aan zijn hand en kon na de behandeling weer naar huis.

De situatie in het pand was zaterdagmiddag rond 16.00 uur onder controle, aldus de veiligheidsregio. Deze meldt dat de brandweer en andere hulpdiensten nog werkzaamheden in het azc verrichten. Het gebouw is nog niet toegankelijk. Zondag wordt bepaald of mensen persoonlijke bezittingen kunnen ophalen.