Vijf vuurwerkslachtoffers naar oogziekenhuis Rotterdam

Foto: ANP

Na oudejaarsnacht zijn bij het Oogziekenhuis Rotterdam in totaal vijf slachtoffers van vuurwerk binnengebracht, meldt het ziekenhuis maandag. Twee mensen waren omstanders en staken zelf geen vuurwerk af.

Het ziekenhuis zegt dat mogelijk nog meer mensen uit andere regio’s naar Rotterdam worden gebracht, maar volgens het oogziekenhuis is het niet waarschijnlijk dat het om grote aantallen gaat.

Volgens oogarts Tjeerd de Faber is door het landelijk vuurwerkverbod voor het tweede jaar op rij “een groot aantal mensen” oogletsel bespaard gebleven. “Ik kan er dan ook alleen maar voor pleiten dat het vuurwerkverbod een permanente aard krijgt en dat we tijdens komende jaarwisselingen nog minder patiënten hoeven te helpen.”

De definitieve cijfers, waarin ook de landelijke aantallen oogletsel vanuit andere ziekenhuizen zijn opgenomen, worden eind deze maand bekendgemaakt.

Volgens het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG) liepen tijdens de jaarwisseling van 2020/2021 47 mensen oogletsel op door vuurwerk. Het verbod op het afsteken van consumentenvuurwerk zorgde volgens het NOG voor 75 procent minder oogletsels door vuurwerk in vergelijking met het jaar daarvoor, toen er nog geen vuurwerkverbod was.