De verschilmakers van 2016: van racemonster Max Verstappen tot ‘nagellakkoning’ Tijn Kolsteren

Foto: Tijn Kolsteren | Fotocredit: ANP/Sander Koning

Inspirerende mensen die Nederland op de kaart zetten of belangrijke kwesties aan de kaak stellen, we kunnen er geen genoeg van krijgen. Om 2016 te eindigen met een positieve noot zetten wij dé verschilmakers van afgelopen jaar op een rij.

Rapper Typhoon die discriminatie aankaart

Fotocredit: ANP

Dat veel Nederland een donkere jongen in een dure auto verdacht vinden, bleek toen rapper Typhoon dit jaar naar eigen zeggen voor de zoveelste keer werd aangehouden door agenten. De politie gaf toe dat de redenen van de aanhouding de huidskleur van de artiest was in combinatie met zijn peperdure auto, en liet achteraf weten dit te betreuren. Door het voorval op een nette manier op sociale media te delen, heeft Typhoon de discussie opgelaaid over dat allochtonen vaker worden aangehouden. Naar aanleiding van het incident heeft de rapper meegewerkt aan een app waarbij burgers klachten kunnen indienen over etnische profilering door de politie. Door deze meldingen wil de politie inzicht krijgen in hoe vaak mensen zich etnisch geprofileerd voelen en hoe vaak dat terecht is.

Strijdlustige Hugo Borst

Fotocredit: ANP/
Remko de Waal

Hugo Borst heeft ervoor gezorgd dat de verpleeghuiszorg weer hoog op de politieke agenda staat. Hij trapte hiermee in 2015 af met het boek ‘Ma’ over zijn dementerende moeder. Dit jaar schreef hij een brief naar staatssecretaris Martin van Rijn over de ondermaatse ouderenzorg in Nederland. Deze brief werd in oktober 2016 gevolgd door een manifest ‘Scherp op ouderenzorg’ met tien punten om de ouderenzorg te verbeteren. De Tweede Kamer wil dat de regering het spraakmakende manifest van hem en Carin Gaemers omarmt.

Racemonster Max Verstappen

BSR Agency

Liefhebber van Formule 1 of niet, niemand kan om Max Verstappen heen. De 19-jarige coureur kreeg bakken kritiek over zich heen, maar oogstte vooral veel bewondering met zijn gedurfde racestijl, indrukwekkende inhaalmanoeuvres en assertieve houding. Bovendien won Verstappen in mei de Grand Prix van Spanje. Een hele prestatie, gezien het feit dat nog geen andere Nederlander dat voor elkaar heeft gebokst, uh geracet, en hij de jongste winnaar ooit is. Het is dan ook niet gek dat hij werd gekozen tot Sportman van het Jaar.

Koningin op de balk Sanne Wevers

Fotocredit: Robin van Lonkhuijsen/ANP

Niet alleen Verstappen heeft op sportgebied prestaties geleverd waar je u tegen zegt, ook turnster Sanne Wevers. Ze pakte Olympisch goud op de balk en was hiermee de eerste Nederlandse turnster die er met een medaille op de Spelen vandoor ging. Ze mag zich dan ook Sportvrouw van het Jaar noemen. “Het was een topjaar waarin ik mijn droom waarmaakte. Mijn hartslag gaat even door het dak”, zei ze tijdens de uitreiking.

De aandoenlijke Tijn Kolsteren

Fotocredit: ANP/Sander Koning

De zesjarige Tijn Kolsteren heeft ieders hart gestolen. De aandoenlijke jongen lijdt aan terminale hersenstamkanker (DIPG) en heeft vermoedelijk nog hooguit een jaar te leven. In plaats van bij de pakken neer te gaan zitten, besloot hij geld in te zamelen voor Serious Request, die dit jaar geld inzamelde voor kinderen met longontsteking. Hij had als doel: 100 euro verdienen met het lakken van nagels. Dat hij uiteindelijk meer dan de 2,5 miljoen euro ophaalde had hij nooit durven dromen.