Vervoer van coronapatiënten naar Duitsland is hervat

Foto: ANP

De druk op ziekenhuizen is zo groot geworden, dat Nederland vanaf vrijdag weer gebruikmaakt van de hulp van Duitsland. Een coronapatiënt die op de intensive care van het Flevoziekenhuis in Almere lag, is met een helikopter overgebracht naar een ziekenhuis in het Duitse Münster. Later op de dag moet een tweede patiënt van Almere naar Münster worden overgevlogen.

Het zijn de eerste patiënten die in de tweede golf naar Duitsland worden gebracht. In de deelstaat Noordrijn-Westfalen, die aan Nederland grenst, zijn tachtig bedden op intensive cares beschikbaar voor Nederlandse patiënten. Tijdens de eerste golf in het voorjaar nam Duitsland ook tientallen patiënten van Nederland over. Op 10 april werden 58 Nederlanders behandeld op een intensive care in Duitsland. De laatste Nederlander keerde begin juni terug.

Dat de eerste patiënten vanuit Almere naar Duitsland gaan, is bewust. Almere ligt in de zorgregio Noordwest. Ziekenhuizen daar hebben veel moeite om de toestroom aan patiënten bij te houden. “Het is daar heel vol, het water staat ze aan de lippen”, aldus het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). De verplaatsing moet de druk op Nederlandse ziekenhuizen verminderen.

Op zaterdag worden waarschijnlijk twee patiënten vanuit de zorgregio Zuidwest (Rotterdam, Dordrecht en Zeeland) naar Duitsland overgebracht. Op zondag volgen vermoedelijk twee patiënten uit de regio Midden (Utrecht en omstreken).

De ziekenhuizen in Nederland naderen de grens van wat ze aankunnen. De intensive cares behandelden vrijdag in totaal 948 mensen: 472 met corona en 476 met andere aandoeningen. De ic-afdelingen hebben momenteel capaciteit voor 1073 patiënten. Dat betekent dat er nog plek is voor iets meer dan honderd mensen. Overplaatsing naar Duitsland geeft de intensive cares meer lucht. Ziekenhuizen willen bovendien hun intensivecarecapaciteit de komende tijd uitbreiden naar 1350 bedden.

Ook op de verpleegafdelingen wordt het steeds drukker. Die vleugels behandelden vrijdag 1601 coronapatiënten, het hoogste aantal sinds 10 april, en 11.034 mensen met andere aandoeningen. Dat zijn in totaal 12.635 mensen, terwijl er bijna 13.700 verpleegbedden beschikbaar zijn. Onder de huidige omstandigheden is in het hele land dus nog plek voor ruim duizend mensen.

Het hoogtepunt van de eerste coronagolf was eind maart en begin april. Toen lagen ongeveer 1400 coronapatiënten op de intensive care en circa 2500 op een verpleegafdeling. In die periode lag de reguliere zorg vrijwel helemaal stil, terwijl de ziekenhuizen nu de zorg voor anderen zo veel als mogelijk door willen laten gaan.