Binnen drie uur 10.000 aanmeldingen Limburgs corona-onderzoek

Foto: ANP

In drie uur tijd hebben zich vrijdagochtend 10.000 mensen aangemeld voor een groot Limburgs corona-onderzoek. De aanmelding stond vanaf 08.30 uur vrijdagochtend open, om 11.30 uur liet de GGD weten dat zich al 10.000 Limburgers van 18 jaar en ouder hadden ingeschreven. Dat is het maximum aantal voor deelname aan het corona-onderzoek. Mensen kunnen zich nog steeds aanmelden, maar komen dan op een reservelijst te staan. “Het gaat hard”, maakte hoofd infectieziekten Christian Hoebe van de GGD Zuid-Limburg vrijdagochtend bekend.

De deelnemers kunnen zich in Maastricht, Landgraaf, Urmond of Venlo laten testen op antistoffen tegen het virus. Het onderzoek is in handen van de GGD, de provincie Limburg en academisch ziekenhuis Maastricht UMC+. Deelnemers krijgen binnen vier weken bericht wanneer ze bloed kunnen laten prikken.

“Hier word ik heel enthousiast van”, zei Hoebe. “Ook de deelnemers zijn enthousiast, gezien de snelle aanmeldingen. Het voldoet aan een behoefte. Veel mensen die tijdens de eerste coronagolf klachten hadden, konden zich toen niet laten testen. Zij hebben baat bij dit onderzoek, maar ook het wetenschappelijk onderzoek profiteert ervan. Uit het onderzoek kunnen we beleidsadviezen formuleren.”

Er is inmiddels een reservelijst aangemaakt voor nog eens 3000 deelnemers, zei Hoebe. “Sommige mensen haken af of komen niet opdagen. Dan komen mensen op de reservelijst in aanmerking, zodat we toch aan de 10.000 deelnemers komen.”

“Het gaat wel even duren”, waarschuwt Hoebe. “Voor de kerst zijn we klaar met het onderzoek, dan volgt veel werk in onder meer het goed controleren van de data. Ergens begin volgend jaar hopen we de resultaten te kunnen bekendmaken.”

Volgens de onderzoekers moeten de resultaten straks belangrijke informatie geven voor inwoners, beleidsmakers en wetenschappers over het virus en de verspreiding ervan. Daarbij kunnen deelnemers te weten komen of zij eerder door corona zijn besmet.

“We hopen beter zicht te krijgen op de redenen waarom Limburg zo erg geraakt is in de eerste golf. Welke factoren waren van invloed op besmetting, wat was de rol van publieke evenementen zoals carnaval of stadionbezoek”, aldus Maastricht UMC+. Ook worden bestaande klachten onderzocht en hoe lang klachten aanhouden.

Het onderzoek bestaat uit een online vragenlijst en een bloedtest naar antistoffen. De bestaande GGD testlocaties worden met een extra teststraat ingericht voor de bloedtest naar eventuele antistoffen van het coronavirus.