OnlyFans draait verbod op expliciet seksuele beelden terug

Foto: ANP

Filmpjessite OnlyFans komt terug op het vorige week aangekondigde verbod op “expliciete” seksuele video’s en foto’s. Die stap kon op veel kritiek rekenen, omdat OnlyFans naar de huidige ruim 130 miljoen gebruikers is gegroeid doordat het als erotisch platform te boek stond. Vooral tijdens de coronacrisis groeide het platform explosief.

Zogenoemde ‘creators’ kunnen op OnlyFans filmpjes en foto’s plaatsen voor hun volgers en daar geld voor vragen. Daar zijn er zo’n 2 miljoen van, waarvan een groot deel beelden plaatst die seksueel van aard zijn.

Zo zei acteur Ferry Doedens begin dit jaar tot 30.000 euro per maand te verdienen met naaktfoto’s. Andere bekende Nederlanders op het platform zijn Temptation Island-deelnemers Rosanna, Fabiola, Romee en Nikki. Buitenlandse bekendheden zijn onder meer model Blac Chyna, rappers Cardi B en Tyga, voormalig Disneysterretje Bella Thorne en pornoactrice Mia Khalifa.

OnlyFans gaf als reden voor de koerswijziging aan dat het vanwege die inhoud druk ondervond vanuit de bankensector, terwijl het bedrijf die sector wel nodig had voor de financiering van de verdere groei. Nu zegt het bedrijf toezeggingen binnen te hebben gehaald om “onze diverse gemeenschap van creators te kunnen ondersteunen”.

Het in 2016 opgerichte OnlyFans zou bezig zijn met een investeringsronde waardoor er een prijskaartje van meer dan 1 miljard dollar aan het Britse bedrijf zou worden gehangen.