‘Meerdere daders logischer in zaak-Everink’

Foto: ANP

Volgens onderzoeksbureau Independent Forensic Services (IFS) is het logischer dat er meerdere daders en meerdere wapens zijn in de moordzaak op Koen Everink. Het onderzoeksbureau deed het onderzoek in opdracht van verdachte Mark de J., die nu zo’n anderhalf jaar vastzit op verdenking van de gewelddadige dood van de zakenman. Hij staat vanaf maandag terecht voor de rechtbank in Utrecht.

IFS laat in een 3D-presentatie zien dat gezien de verwondingen van Everink het aannemelijker is dat er ten minste twee daders zijn. De animatie toont hoe Everink met een of meerdere daders geworsteld moet hebben. Volgens de onderzoeker is het aannemelijker dat een persoon het slachtoffer vast heeft gehouden, terwijl een ander met een of meerdere messen op hem instak. Dat ondersteunt de verklaring die De J. vanaf het begin heeft gegeven: een groep mannen heeft De J. korte tijd ontvoerd en ook Everink vermoord.

De familieleden van de zakenman, die maandag net als tijdens alle vorige zittingen in de zaal zaten, kozen ervoor buiten te blijven toen de animatie getoond werd.

Everink werd op 4 maart 2016 dood gevonden in zijn villa in Bilthoven. Hij was door tientallen messteken om het leven gekomen. De J., oud-coach van Robin Haasse, was bevriend met de miljonair. Op de avond dat het slachtoffer werd neergestoken, was hij op bezoek.

Maar volgens het Openbaar Ministerie wijst alles in de richting van De J. Hij was als laatste bij Everink thuis, diens bloed is in zijn auto gevonden en hij had een forse gokschuld bij het slachtoffer.

Het OM laat waarschijnlijk maandagmiddag tot welke strafeis ze is gekomen.