Uitspraak in fraudezaak tegen ex-topman NS

Foto: ANP

De rechtbank Den Bosch doet donderdag uitspraak in de fraudezaak over een aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. Tegen voormalig NS-directeur NS Timo Huges is een jaar cel geëist, omdat hij verantwoordelijk zou zijn voor de fraude. Tegen oud-directeur van Veolia René de Beer is acht maanden cel geëist; hij zou vertrouwelijke bedrijfsinformatie naar NS hebben gelekt. De NS zelf moet volgens het OM een boete krijgen 3 miljoen.

Volgens het OM nam NS Groep NV via een schijnconstructie de oud-directeur van Veolia in dienst, waardoor hij informatie kon doorspelen naar NS. Daardoor kon de NS de aanbesteding winnen. Toen de fraude uitkwam, ging de concessie voor de periode 2017-2031 naar Arriva. De verdachten hebben zich volgens de officier van justitie schuldig gemaakt aan valsheid in geschrifte, omkoping en het lekken van bedrijfsgeheimen.

Huges zei tijdens het proces dat hij ten onrechte wordt beschuldigd. Hij zou niet hebben geweten van de fraude en zich nauwelijks hebben bemoeid met de aanbesteding. Huges moest als gevolg van de affaire aftreden.

Tegen twee directeuren van NS-dochterbedrijf Qbuzz werden werkstraffen en boetes tot 50.000 euro geëist. De bestuurder van NS-dochter Abellio hoorde tien maanden cel eisen.