Vonnis voor agenten in zaak-Mitch Henriquez

Foto: ANP

De rechtbank op de extra beveiligde locatie op Schiphol doet donderdag uitspraak in de zaak van de fatale arrestatie van Mitch Henriquez. Tweeënhalf jaar na deze arrestatie op een Haags muziekfestival oordeelt de rechter of de twee betrokken agenten iets te verwijten valt.

De 42-jarige Arubaan overleed nadat hij, na hevig verzet en een flinke worsteling, door agenten was overmeesterd. Het Openbaar Ministerie acht de twee agenten die terechtstaan wel schuldig, maar vroeg de rechter geen straf op te leggen.

Henriquez overleed een dag na zijn arrestatie eind juni 2015. Hij had tegen agenten geroepen dat hij een wapen bij zich had en daarbij naar zijn kruis gewezen. Bij zijn arrestatie verzette hij zich zo heftig dat er vijf agenten nodig waren om hem in bedwang te houden.

Aanvankelijk werd gedacht dat de omstreden nekklem hem fataal was geworden, maar later kwam dit op losse schroeven te staan. Verschillende deskundigen noemen hartfalen door een acuut stresssyndroom de meest waarschijnlijke doodsoorzaak, maar de bij de rechtszaak betrokken deskundigen konden het tijdens de zitting niet eens worden.

De agenten hebben tijdens het proces afgeschermd in de rechtbank gezeten, achter een kamerscherm en met vervormde stemmen. Ze worden uit privacyoverwegingen aangeduid als DH01 en DH02.