Margriet bij herdenking Watersnoodramp

Foto: ANP

Tijdens de 65e herdenking van de Watersnoodramp van 1953 zijn zeven kransen en 1836 witte bloemen voor de slachtoffers gelegd. Bij het Watersnoodmonument in het Zeeuwse Ouwerkerk verzamelden zich tientallen mensen die de ramp hebben meegemaakt en andere belangstellenden. Prinses Margriet was als erevoorzitter van het Rode Kruis, die een grote rol bij de hulpverlening speelde, bij de herdenking aanwezig.

De herdenking begon met een toespraak van burgemeester Gerard Rabelink van Schouwen-Duiveland waarin hij zei dat ,,we blijven herdenken en herinneren om nooit te vergeten”. Daarna droeg de elfjarige Esra Schouls een zelfgeschreven gedicht voor. De leerling van de Jan Wouter van den Doel-school uit Zierikzee had de gedichtenwedstrijd voor de herdenking gewonnen. Vervolgens hield een overlevende, die op zijn broer na, zijn hele familie verloor, een voordracht. De ceremonie werd afgesloten met het Wilhelmus en de bloemlegging.

Op 1 februari 1953 braken de dijken, door een combinatie van hevige storm en springtij. Grote delen van Zeeland, Zuid-Holland en westelijk Noord-Brabant overstroomden.