Partijen: verlaag gaswinning na advies

Foto: ANP

Partijen in de Tweede Kamer willen dat minister Eric Wiebes van Economische Zaken de gaswinning in Groningen sterk verlaagt. Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) adviseert de winning te verlagen naar 12 miljard kubieke van de huidige 21,6 miljard kubieke meter.

Regeringspartijen CDA, D66 en ChristenUnie willen dat Wiebes aan de slag gaat met het advies. CDA-Kamerlid Agnes Mulder: ,,In het regeerakkoord staat dat de veiligheid van de Groningers voorop staat. Het CDA houdt de minister daaraan en verwacht van hem dat hij de gaswinning zo snel als mogelijk terugbrengt naar het door het SodM geadviseerde niveau.”

D66-Kamerlid Rob Jetten: ,,Dit kabinet neemt nu echt stappen om het vertrouwen van de Groningers terug te winnen. Bij gaswinning moet de veiligheid van Groningers voorop staan. Het fors verlagen van de gaswinning is daarbij belangrijk.”

Carla Dik-Faber (ChristenUnie): ,,Het advies nu is duidelijk: de gaswinning terug naar 12 miljard kuub én het direct sluiten van Loppersum, waar ik namens de ChristenUnie vorige week nog om heb gevraagd. Dit kabinet werkt aan nieuw perspectief voor Groningen. Ik wil van de minister weten hoe hij opvolging geeft aan het advies van het SodM.”

De VVD noemt het SodM-advies ,,niet mals”. ,,De veiligheid van Groningers is van groot belang”, stelt Kamerlid Dilan Yesilgöz, maar ze wijst erop dat ook de leveringszekerheid telt. ,,We moeten kijken hoe we zo spoedig mogelijk op verantwoorde wijze kunnen verlagen.” Ze wil daarover de minister spreken.

GroenLinks-Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren: ,,Sinds het eerste advies van de SodM zijn we vijf jaar verder, vijf jaar ellende, vijf jaar schades en nóg een zware beving. Ik ga ervan uit dat de minister en de bedrijven dit duidelijke advies deze maand nog opvolgen.”

Sandra Beckerman van de SP vindt dat ook. ,,Dit is de zoveelste rode kaart voor Rutte. Hier hebben we jarenlang voor gestreden. Het kabinet moet dit advies direct overnemen”, aldus het Kamerlid.

PvdA’er Henk Nijboer‏: ,,Uitstekend advies, noodzakelijk voor veiligheid Groningers. De PvdA wil dat minister Wiebes het advies met onmiddellijke ingang opvolgt.”